Mainos

Vaiettu salaisuus: Neuvostosotavankien suomalaiset lapset

Monelle jatkosodan aikana alkunsa saaneelle suomalaiselle on ollut sulattelemista, kun heille on selvinnyt, että isä oli neuvostoliittolainen sotavanki.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman mukaan tällaisia lapsia arvioidaan syntyneen Suomessa 200-300.

Kesällä 1944 noin 10 000 sotavankia oli sijoitettuina muun muassa maalaistaloihin ja kanssakäyminen paikallisen väestön kanssa oli helppoa.

Loppelainen Ulla Salomaa sai tietää sotavanki-isästään vasta aikuisena.

- Kukaan ei kertonut minulle mitään isästäni, koska asia haluttiin pitää salassa. Sain tietää hänestä vasta aikuisena, muistelee Salomaa.

Hänen isänsä oli neuvostoliittolainen sotavanki. Myöhemmin hän etsi isänsä suvun Venäjältä ja tapasi siellä asuvat neljä sisarpuoltaan.

Vaiettu asia

Tutkija Dmitri Frolov arvioi, että Suomessa on 200-300 neuvostosotavangin lasta. Suomi sai jatkosodassa yli 60 000 neuvostoliittolaista sotavankia, joista yli 10 000 oli sijoitettu siviilitöihin maalaistaloihin.

Sodan jälkeen kaikki vangit piti palauttaa Neuvostoliittoon. Samalla alkoi selvitä, että joiltakin miehiltä jäi Suomeen lapsia.

- Tein parikymmentä haastattelua entisten sotavankien kanssa ja he kertoivat, että kavereilla oli ollut rakkaussuhteita suomalaisten naisten kanssa, kertoo tutkija Dmitri Frolov.

Koko asia on ollut tähän asti käytännössä täysin vaiettu. Salomaa sai kuulla totuuden isästään vasta aikuisena.

- Se oli täydellinen yllätys, olo oli sekava. On erittäin vaikeaa kuvata mitä tunsin. Se oli erittäin vaikea asia, koska venäläiset olivat vihollisia, Salomaa kuvailee.

Salomaa jäljitti 2000-luvulla sisarpuolensa Venäjältä. Isä oli jo kuollut.

- Hän oli kuollut 1992. Sodan jälkeen hän oli mennyt naimisiin. Lapsia oli syntynyt 5, joista 4 oli elossa. Menin junalla Pietariin, missä tapasin sisarpuoleni. Nähdessään minut hän totesi: sinä olet meistä lapsista eniten isän näköinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.