Vahva kampanja ja Halla-ahon "mukavan miehen maine" siivittävät perussuomalaisten loppukiriä – mutta riittääkö se herättelemään nukkuvat äänestäjät?

Miten sujuu puolueiden loppukiri? 8:32
Katso videolta Huomenta Suomen arvio tuoreen kannatusmittauksen tuloksista ja perussuomalaisten kiristä!

Kokoomus sai väistyä, kun perussuomalaiset kiilasi toiseksi suurimmaksi puolueeksi heti SDP:n jälkeen tämän aamuisessa Ylen kannatusmittauksessa. MTV:n Huomenta Suomessa arvioitiin vaalien loppukiriä.

Iltalehden pääkirjoitustoimittaja Kreeta Karvalan mukaan viimeiset päivät ennen vaaleja ovat ratkaisevia, sillä moni yhä puntaroi vaihtoehtojaan. Perussuomalaisten kiri näyttäisi tuovan peliin kiinnostavuutta.

– Perussuomalaisten kannatus kertoo siitä, että he ovat tehneet erinomaisen kampanjan. Halla-aho sanoi jo ennen vaaleja, etteivät he lähde hymistelemään samoilla sote-kannanotoilla kuin muut. Ainoa mahdollisuus säilyä elossa on olla täysin erilainen, Karvala sanoo.

PS on kampanjapuolue

MTV Uutisten toimittaja Alec Neihum arvioi myös puolueen onnistuneen kampanjan olevan nousun taustalla.

– Perussuomalaisten galluptuloksia selitetään poikkeuksellisen paljon vaaliteemoilla, ja niissä varmasti on perää. Puolue on hyötynyt maahanmuuttokeskustelusta, toisaalta myös tämä ilmastokärki on mennyt hyvin perussuomalaisille. Mutta perussuomalaiset on selvästi kampanjapuolue: kentältä on aistinut, että ihmisiä osataan kohdata tuolla turuilla ja toreilla, Neihum sanoo.

Kumpikin raatilaisista nostaa esiin positiivisena seikkana myös Halla-Ahon esiintymisen, joka on muuttunut aiemmasta jopa vitsikkäämmäksi ja rennommaksi.

– Hän on vakuuttanut jo moneen kertaan uskolliset kannattajansa, mutta nyt pitäisi vakuuttaa myös muut siihen, että "okei voinkin äänestää perussuomalaisia – hänhän on mukava, hän pystyy argumentoimaan, hän jopa hymyileekin!" Karvala latelee.

Saako puolue nukkuvat uurnille?

Karvalan mukaan perussuomalaisten vaalihuuma jatkuu ainakin varmasti, ja se näkyy myös intona kenttätyössä kautta vaalipiirien. Puolue on lisäksi integroinut vaalisloganiinsa kehotuksen äänestää, mkä voi herätellä nukkuvia äänestäjiä.

Neihumin mukaan puolueen äänestäjiä leimaa huuman keskellä yhä arvaamattomuus.

– Tässä mielessä perussuomalaisten äänestäjistä ajatellaan, että he ovat hyvin arvaamattomia. Mitään lupausta ei varmaan kukaan voi antaa, että jäävätkö he vaalipäivänä kotiin nukkumaan vai lähtevätkö äänestämään, Neihum arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat