Kommentti: Keskusta veti ässän hihastaan, Halla-aho vetoaa haalariäijiin – tässä viime hetken vinkit illan tv-tentin seuraamiseen

2:14
MTV Uutisten Suuri vaalitentti nähdään tänään keskiviikkona 10. huhtikuuta MTV3-kanavalla.

Gallupien perusteella Suomessa ei ole enää suuria puolueita, vaan viisi keskisuurta puoluetta samassa katiskassa. Tämän seurauksena Maikkarin suuressa vaalitentissä ovat tänään suuret panokset ja illan yllättäjä voi olla keskusta, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Vaalitenttimme mielenkiintoinen kysymys kuuluu, kuka istuu keskustan tuolille. Puheenjohtaja Juha Sipilä on poikkeuksellisesti poissa, sillä hän matkustaa EU-huippukokoukseen Brysseliin sopimaan, miten Britannian EU-eron kanssa on syytä edetä.

Yleensä puheenjohtajan puuttuminen vaaliviikon tärkeästä tv-tentistä olisi puolueelle ikävä takaisku, mutta ei ehkä tällä kertaa. Sipilään on tarttunut neljän raskaan pääministerivuoden aikana niin paljon rapaa, että puhtoisemmat kasvot saattavat tehdä vain hyvää keskustalle.

Keskusta heittää ratkaisevalla hetkellä tuleen Annika Saarikon, jonka paineensietokyky on monilla eduskunnan kyselytunneilla testattu ja hyväksi havaittu.

Saarikon ilmestyminen puheenjohtajatenttiin herättää tietysti kysymyksen, onko siinä keskustan seuraava johtaja ja pelastaja. Ja toinen kysymys on, miksi juuri Saarikko edustaa keskustaa eikä esimerkiksi joku puolueen varapuheenjohtajakolmikosta.

Painakaa siis päivämäärä 10. huhtikuuta 2019 mieleen – alkaako tästä Annika Saarikon matka puheenjohtajaksi, kun Sipilän kausi ennemmin tai myöhemmin päättyy.

10:37
Juha Sipilä nähtiin Vapaalla Ripsan kanssa -ohjelmassa.

Jos sunnuntai-iltana keskustan pylväs jää 14 prosentin pohjanoteeraukseen, niin silloin se on "tulos ja ulos". Keskustan puoluekokous on määrä pitää vuonna 2020 Vantaalla.

Keskusta käy näissä vaaleissa eloonjäämistaisteluaan ja se konkretisoituu todeksi Oulussa. Keskusta on sulamassa perinteisessä vahvassa vaalipiirissään, kun vaaliteltoilla parveilee vihaisia kansalaisia.

Perussuomalaiset ovat ottaneet kaiken irti Oulun vastenmielisistä, alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Oulussa keskusta maksaa kovinta hintaa vuoden 2015 maahanmuuttovyörystä.

Mikä on uusi nimi jytkyn jatko-osalle?

Perussuomalaisten vaaliteltoilla voi aistia nyt uhon muuallakin kuin Oulussa. Nuoret vihaiset miehet parveilevat Jussi Halla-ahon ympärillä ja ottavat selfieitä mestarin kanssa.

Eri kannatuskyselyissä perussuomalaiset ovat jo pitkään jatkuneella nousevalla käyrällä. Näyttää todennäköiseltä, että Halla-ahon pitäisi keksiä uusi sana kuvailemaan vaalivoittoa kahden jytkyn jälkeen.

Miten olisi mutku, sitku tai hötky? Halla-ahoa niukasti tuntien hän tuskin innostuu sanaleikkeihin.

13:12
Jussi Halla-aho puheenjohtajatentissä.

Numeroiden valossa kyseessä on pikemminkin torjuntavoitto puolueen eduskuntaryhmän kahtiajaon jälkeen.

Prosenttiliike Sinisten vaatimaton kannatus kertoo puolestaan siitä, että perussuomalaisten peruskannattajat näyttävät hypänneen vaalien alla voittajan vankkureihin.

Perussuomalaiset on nykyään kahden asian liike, sillä puolue on ottanut maahanmuuttovastaisuuden rinnalle toiseksi keihäänkärjekseen "ilmastohysterian".

Taktiikka on tarkoin harkittu, sillä SDP:n ja Antti Rinteen ilmastoavaukset sysäävät haalariäijiä Halla-ahon syliin.

2:17
Perussuomalaisten vaaliasetelmat näyttävät tältä.

Rajulla retoriikalla on niukasti tekemistä totuuden kanssa silloin, kun perussuomalaisten työmies Matti Putkonen julistaa "demarin vievän lauantaimakkaran duunarin suusta". Mutta yksinkertaistettu viesti puree kuin Donald Trumpilla.

Perussuomalaisten värikäs ilmastohysterian maalailu on kuin toisinto vuoden 2011 vaalien eurokriisin sanomasta: Suomi on tehnyt enemmän kuin osansa ja nyt riittää.

Puolueen kannatus kumpuaa samasta tyytymättömyydestä – vain kohde on muuttunut eurokriisistä ilmastokriisiin.

On hiukkasen ironista, että vihreiden tärkein vaaliteema on nostamassa perussuomalaisia mitalisijoille.

Uudet ajatukset vähissä, vanhoja vain perutaan

SDP:n kannattajilla tunnelmat alkavat pian muistuttaa vuoden 2003 MM-jääkiekkoa, jolloin Suomi johti Ruotsia 5–1 ja hävisi lopulta 5–6.

Ylivoimainen gallupkannatus sulaa päivä päivältä ja demarien on syytä pelata jo aikaa roiskimalla kiekkoa kaukalon reunuksen yli. Demarien onneksi kilpailijoilta puuttuu Ruotsin kiekkolegenda Peter Forsbergin kaltainen maalintekijä.

10:39
Myös Antti Rinne nähtiin Vapaalla Ripsan kanssa -ohjelmassa.

Kokoomus on ollut yleensä kova kampanjapuolue, mutta puheenjohtaja Petteri Orpo ei tunnu saavan kierroksia koneeseen.

Dieselillä käy myös Vihreiden Pekka Haavisto, mutta häneltä äänestäjät eivät odotakaan räväkkyyttä ja ärhäkkää sanailua. Ja Sipilä on tänään siis Brysselin EU-kentillä, josta ei irtopisteitä heru äänestäjien silmissä.

Kahdeksan puheenjohtajan ja yhden Saarikon tentissä minuutit ovat tiukassa. Elon, ei tosin Simon Elon, laskuopilla Maikkarin tentissä aikaa on vajaa 10 minuuttia per poliitikko.

Parhaiten pärjää hän, joka pystyy tiivistämään 30 sekuntiin ongelman ja oman ratkaisumallinsa siihen.

Katsojan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, minkälaiset kemiat puheenjohtajien välillä on.

Ketä Orpo haastaa eniten? Kenen kanssa Rinteellä synkkaa parhaiten? Kuka ottaa kontaktia Halla-ahoon? Kuka putoaa seinäruusuksi? Kuka on ärsyyntynyt, kuka itsevarma, kuka ylikierroksilla?

Uusia avauksia tv-tenteissä harvoin tulee, mutta vanhoja ajatuksia silloin tällöin perutaan. Vaaleja loppusuoralla tuskin voi enää voittaa, mutta hävitä ne vielä voi.

Paineet ovat siis kovat ja panokset suuret tänä iltana.

MTV Uutisten Suuri vaalitentti tänään MTV3-kanavalla ja mtv.fi-palvelussa kello 20–22. Toimittajina ovat Jaakko Loikkanen ja Jan Andersson.

Pöllöraati arvioi puheenjohtajien suoritukset tentin päätteeksi osoitteessa mtvuutiset.fi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja