Kommentti: Onneksi vaalit ovat jo kolmen päivän päästä, vaalilupauksissa lähtee kohta mopo käsistä – älkää uskoko niitä

1:29:36
Katso koko MTV:n Suuri vaalitentti tästä!

Ylen kannatusmittaus toistaa sen, minkä voi aistia vaalikojuillakin: perussuomalaiset nousevat, muut keskisuuret puolueet kipuilevat.

Hermoilu on sitä tasoa, että viimeisinä kampanjapäivinä satelee kalliita vaalilupauksia sinne tänne. Älkää uskoko niitä, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

MTV Uutisten suuressa vaalitentissä puoluejohtajat äityivät pohtimaan, miten auttaa syrjäseutujen ikääntyviä ihmisiä, joiden talojen arvot putoavat. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli valmis harkitsemaan jonkinlaista tukea muuttotappiokuntien ihmisten asunto-ongelmiin.

Hei hulinaa! Tähän asti on mietitty, miten pitkälti suuriin kaupunkeihin ohjautuvia yli 2 miljardin euron asuntotukia voitaisiin vähentää. Vaalien alla keskustelu kääntyikin sitten 180 astetta ympäri, että kuinka voitaisiin tukea myös syrjäseutujen ihmisten asumista. Rahaa on.

On se onni, että vaalit ovat sunnuntaina ja tämä vaalilupausten suoltaminen vaihtuu tylsäksi arjeksi. Käsi pystyyn hän, jolle poliitikot eivät ole luvanneet vielä mitään. Kuka on se väliinputoaja lapsiperheiden, ikäihmisten, opiskelijoiden, työttömien, syrjäseutujen rintamamiestalojen omistajien seassa?

Puoluejohtajien hermostuneisuuden ymmärtää, sillä Ylen gallupin jälkeen kokoomuksen ja keskustan kannattajat nukkuvat huonosti. Eikä taida tulla uni silmään enää demarillakaan. Vaalipäivänä ei kannata sitten enää kenenkään nukkua.

Sotessa meni kaikki pieleen raportin julkistamista myöten

Oppositiojohtaja SDP:n käyrä putoaa vauhdilla tilanteessa, jossa epäsuosittu hallitus kompuroi loppuun asti sotensa kanssa. Helsingin Sanomille vuodettu soteraportti kruunaa neljän vuoden sekoilut: Sotessa ei onnistunut mikään, ei edes loppuraportin julkistaminen.

Demarit ovat havahtuneet, että vaalivoittoon ei purjehditakaan kahta kättä heilutellen. Viime päivinä SDP:n kampanjaväki on silmin nähden lisännyt jalkatyötään ja katseessa ei ole enää ihan entistä itsevarmuutta. Ylen illan vaalitentissä Antti Rinteen kannattaisi ottaa taktiikakseen kylmän viileästi ajanpeluu ja vastustajien hyökkäysten väistely.

MTV Uutisten keskiviikon tentissä loisti varasipilänä Annika Saarikko, ainakin jos uskomme Pöllöraatia – ja miksi emme uskoisi. Brexit-kokouksesta palailevan Juha Sipilän kannattaisi jättää pääministerin takki naulakkoon ja ottaa mallia Saarikon ärhäkkyydestä.

Entinen hallituskumppani kokoomuksen Petteri Orpo lensi Saarikon heitosta kaaressa – tentin juontajaa lainatakseni – bussin alle.

Keskusta ja kokoomus käyvät totisen taistelun siitä, kumpi kelpaisi paremmin SDP:n ja Rinteen hallituskaavailuihin. Sipilänkin olisi syytä herätä kalkkiviivoilla taisteluun kakkossijasta.

Halla-aholta lupa odottaa muutakin kuin uhriutumista

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli Maikkarin tentissä ärsyyntyneen oloinen ja hänen kannattajansa uhriutuivat taas tuttuun tapaansa Halla-ahon kohtelusta tentissä. Maahanmuuton, ilmastonsuojelun ja valtamedian haukkumisella puolue on noussut jo kakkoseksi, Ylen kyselyssä yli 16 prosentin kannatuksella.

Pikkuhiljaa sitä toivoisi tuoreempaa levyä puolueelta, joka kamppailee jopa vaalien ykköspaikasta. Perussuomalaiset toki osaavat taitavasti näytellä joka käänteessä mielensäpahoittajia.

Vihreiden gallupien kuntopiikki on lässähtämässä tällä kertaa jo ennen vaalipäivää. Reilun 12 prosentin kannatus ennakoi edelleen Vihreistä vaalien suurinta voittajaa, mutta puolueen odotukset oli hilattu jo taivaisiin.

Uusin kannatuskysely vahvistaa käsitystä, että hallitusneuvotteluista tulee vaikeat. Jännitystä riittää siis sunnuntaiksi ja sunnuntain jälkeenkin.

Vaalien tulokset ja tunnelmat Maikkarilla sunnuntaina kello 19.30 alkaen. Studiossa Kirsi Alm-Siira, Jaakko Loikkanen ja Kimmo Grönlund. Eduskunnan pikkuparlamentissa puoluejohtajia haastattelee Johanna Tuuri ja MTV Uutiset on vahvasti mukana puolueiden vaalivalvojaisissa.​​​​​​​

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja