Vähentää ikääntymiseen liittyvää toimintakyvyn laskua ja parantaa muistia – tutkimukset puhuvat tämän liikuntamuodon puolesta

7:42
Mistä tunnistaa, onko kyseessä muistisairaus vai tavallinen hajamielisyys?

Tanssimisella on edullisia vaikutuksia niin keholle kuin mielellekin, osoittavat kaksi tuoretta tutkimusta, joista uutisoi yhdysvaltalaismedia Time.

Toisessa ScandinavianJournal of Medicine & Science in Sports -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa tarkasteltiin, miten eri liikuntamuodot vaikuttivat tuhannen iäkkään japanilaisnaisen terveyteen ja toimintakykyyn. Naisten terveyttä, liikkumista ja toimintakykyä mitattiin kahdeksan vuoden ajan. Tuona aikana osallistujista 130 alkoi menettää toimintakykyään, kuten kykyään kävellä, peseytyä ja pukeutua itsenäisesti.

Tutkijat huomasivat, että fyysinen aktiivisuus yleisesti auttoi naisia pitämään kiinni itsenäisyydestään pidempään. Tietyt liikunnan muodot kuitenkin näyttivät tehoavan toisia paremmin. Tällainen liikuntamuoto oli esimerkiksi tanssi.

Tanssi näytti pienentävän japanilaisnaisten riskiä toimintakyvyttömyyteen 73 prosentilla verrattuna naisiin, jotka eivät tanssineet. Yhdelläkään muulla liikuntamuodolla ei huomattu olevan yhtä vahvaa yhteyttä toimintakyvyn säilyttämiseen.

Tanssi saattaa olla terveydelle erityisen hyödyllistä, sillä tanssiminen kehittää sekä psyykkisiä että fyysisiä ominaisuuksia, tutkijat pohtivat. Tasapainon, voiman ja kestävyyden lisäksi tanssimiseen vaaditaan keskittymistä, luovuutta ja muistia.

Tanssiminen paransi kognitiivisia toimintoja

Toinen tutkimus – joka ilmestyi Journal of the American Geriatrics Society -julkaisussa – tarkasteli tanssin vaikutuksia ihmismielelle. Aineistona tutkijat käyttivät 32 aiempaa tutkimusta, joihin oli osallistunut reilut 3500 yli viisikymppistä ihmistä. Tarkoituksena oli selvittää, miten mieltä ja kehoa yhdistävät harrastukset – kuten tanssi, taiji sekä jooga – vaikuttavat aikuisten ihmisten kognitiiviseen toimintakykyyn.

Vaikka dementiaan ja kognitiivisten toimintojen heikkenemiseen ei ole täydellistä hoitoa tai ennaltaehkäisyä, vaikutti tutkijoiden mukaan siltä, että mielen ja kehon toimintoja yhdistävät harrastukset kehittivät osallistujien kognitiivista toimintaa. Tunti tai kaksi tuntia esimerkiksi tanssia näytti parantavan ihmisen mielen toimintoja, vaikka osalla osallistujista kognitiivinen toimintakyky oli jo jonkin verran heikentynyt.

Tanssin kaltaiset harrastukset näyttivät vaikuttavan myönteisesti kognitiiviseen joustavuuteen, eli kykyyn sopeutua uusiin tilanteisiin, kieleen, oppimiseen ja muistiin.

Vahvistusta aiemmille tiedoille

Kumpikaan tutkimuksista ei todista, että tanssi olisi syy havaittuihin myönteisiin terveysvaikutuksiin, vaan että se on yhteydessä niihin. Tutkimukset eivät kuitenkaan ole ensimmäisiä, jotka viittaavat tanssimisen olevan hyödyllistä ihmisen mielelle ja keholle, huomauttaa Time.

Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että tanssiminen voi lisätä valkeaa ainetta ikäihmisten aivoissa. Valkea aine vähenee ihmisen ikääntyessä, mikä on osaltaan yhdistetty kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen.

Lähde: Time

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja