Vähennä ylensyömistä naurettavan yksinkertaisesti – tutkimus paljastaa simppelin keinon

Himo roskaruokaan voi yltyä riippuvuudeksi 7:44
KATSO MYÖS: Himo roskaruokaan voi yltyä riippuvuudeksi. Haastattelussa Turun yliopiston tutkijatohtori Jani Kajanoja.

Kiinalaistieteilijät uskovat, että keino vähentää ruoan kulutusta ja samalla pudottaa painoa piilee siinä, miten ruoka asetellaan lautaselle.

Juuri julkaistussa tutkimuksessa saatiin selville, että ruoan leikkaaminen pieniksi paloiksi ja niiden levittäminen lautaselle mahdollisimman laajalle alueelle voi huijata aivoja ajattelemaan, että syöt suuremman annoksen ruokaa kuin lautasella todellisuudessa on.

Kun aiempi tutkimus osoitti, että ruoan leikkaaminen pieniin paloihin voisi auttaa painonpudotuksessa, asiantuntijat Shaanxin yliopistosta Kiinan Xi'anista väittävät, että asettelemalla paloitellut ruoan palaset lautaselle siten, että eri ainesosien väliin jää rakoja, auttaa yksilöitä koostamaan järkevämpiä annoskokoja.

Food Quality and Preference -lehdessä huhtikuussa 2023 julkaistavassa tutkimuksessa kerrotaan, että tämä johtuu siitä, että suurimmalla osalla ihmisistä heidän syömätottumuksiaan määrittelee annoksen koko, eikä se, kuinka täydeksi he itsensä tuntevat.

Asiantuntijat esittivät kuusikymmentä erilaista kuvaa suklaapatukoista 34:lle tutkimukseen osallistujalle. Suklaan annoskoko vaihteli kuudestakymmenestä grammasta kahteensataan grammaan. Patukat oli paloiteltu eri kokoisiksi.

Osallistujille näytettiin useita kuvia, joissa annoskoko oli 100 grammaa suklaata paloiteltuna 9–16 palaan. Joissain kuvissa palat oli aseteltu lautaselle lähelle toisiaan, toisissa taas ne oli levitelty lautaselle sitten, että palojen väliin jäi tilaa.

Tässä tapauksessa osallistujat luulivat suklaata olevan enemmän

Vaikka kaikissa kuvissa suklaata oli saman verran, osallistujat luulivat, että kuvissa, joissa suklaa oli paloiteltu kuuteentoista palaan, suklaata olisi ollut enemmän kuin kuvissa, joissa suklaa oli paloiteltu vain yhdeksään osaan.

Tutkijat saivat selville myös, että osallistujat luulivat suklaata olevan enemmän silloin, kun palat oli levitelty lautaselle mahdollisimman laajalle alueelle.

He korostivat ajatusta, että ruoan määrä saattoi tuntua suuremmalta lautasella näkyvän tyhjän valkoisen tilan ansiosta.

Tutkijat päättelivät, että ruoan pilkkominen pieneksi paloiksi ja palojen asettelu mahdollisimman laajalle alueelle siten, että ainesosien väliin jää tyhjää tilaa, tekee ylensyönnin välttämisen helpommaksi.

Katso myös: Tältä näyttää puoli kiloa kasviksia

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
Tältä näyttää puoli kiloa kasviksia. Katso esimerkkiannokset!

Lue myös:

    Uusimmat