Kiinalaistieteilijät uskovat, että keino vähentää ruoan kulutusta ja samalla pudottaa painoa piilee siinä, miten ruoka asetellaan lautaselle.
Juuri julkaistussa tutkimuksessa saatiin selville, että ruoan leikkaaminen pieniksi paloiksi ja niiden levittäminen lautaselle mahdollisimman laajalle alueelle voi huijata aivoja ajattelemaan, että syöt suuremman annoksen ruokaa kuin lautasella todellisuudessa on.
Kun aiempi tutkimus osoitti, että ruoan leikkaaminen pieniin paloihin voisi auttaa painonpudotuksessa, asiantuntijat Shaanxin yliopistosta Kiinan Xi'anista väittävät, että asettelemalla paloitellut ruoan palaset lautaselle siten, että eri ainesosien väliin jää rakoja, auttaa yksilöitä koostamaan järkevämpiä annoskokoja.
Food Quality and Preference -lehdessä huhtikuussa 2023 julkaistavassa tutkimuksessa kerrotaan, että tämä johtuu siitä, että suurimmalla osalla ihmisistä heidän syömätottumuksiaan määrittelee annoksen koko, eikä se, kuinka täydeksi he itsensä tuntevat.
Asiantuntijat esittivät kuusikymmentä erilaista kuvaa suklaapatukoista 34:lle tutkimukseen osallistujalle. Suklaan annoskoko vaihteli kuudestakymmenestä grammasta kahteensataan grammaan. Patukat oli paloiteltu eri kokoisiksi.
Osallistujille näytettiin useita kuvia, joissa annoskoko oli 100 grammaa suklaata paloiteltuna 9–16 palaan. Joissain kuvissa palat oli aseteltu lautaselle lähelle toisiaan, toisissa taas ne oli levitelty lautaselle sitten, että palojen väliin jäi tilaa.
