Vähennä riskiäsi sairastua Alzheimerin tautiin – lue vinkit!

Alzheimerin tautia ei voi ehkäistä eikä parantaa, eikä edes taudin syntymekanismeja tunneta tarkkaan. Joidenkin elintapojen on kuitenkin havaittu pienentävän sairastumisriskiä.

Huffingtonpost.com ja yhdysvaltalainen Alzheimer-yhdistys listaavat konsteja, joiden avulla omaa riskiään sairastua Alzheimeriin voi yrittää vähentää.

Päivittäiset kotityöt ja liikunta  

Neurology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yksinkertaiset arkiaskareet, kuten ruuanlaitto, siivous ja tiskaaminen, sekä liikunta alentavat riskiä sairastua Alzheimeriin. Ahertamisesta on hyötyä myös yli 80-vuotiaille, joilla muutoin ikänsä puolesta on korkeampi riski sairastua.  Tutkijoiden mukaan ne ihmiset, jotka touhusivat kaikkein vähiten arjessaan, sairastuivat Alzheimeriin jopa kaksi kertaa todennäköisemmin kuin aktiivisimmat tutkimukseen osallistuneet.

Puhu kahta kieltä

Kielitaito kannattaa, ja erityisesti kaksikielisyys. Kaksikielisyys saattaa vahvistaa aivojasi ja suojata dementialta, tuore Trends in Cognitive Sciences-lehdessä julkaistu tutkimus väittää.

Ole sosiaalinen

Tutkimusten mukaan sosiaalinen kanssakäyminen auttaa pitämään aivot virkeinä. Vaali ihmissuhteistasi, pysy aktiivisena työpaikalla, tee vapaaehtoistyötä, harrasta esimerkiksi kerhoissa tai urheiluseuroissa ja matkustele.

Syö kalaa ja pähkinöitä

Pidä aivoistasi huolta syömällä esimerkiksi kalaa, kanaa ja pähkinöitä. Columbia University Medical Centerin tutkijat ovat todenneet, että runsaasti omega-3 rasvahappoja sisältävällä ruokavaliolla on yhteys matalampiin beeta-amyloidien tasoon. Beeta-amyloidit taas on yhdistetty Alzheimerin tautiin.

 Pidä painosi kurissa

Erään tutkimuksen mukaan ne, jotka ovat ylipainoisia keski-ikäisinä, sairastuvat dementiaan jopa kaksi kertaa muita todennäköisemmin myöhemmällä iällä. Jos lisäksi kärsii korkeasta kolesterolista ja verenpaineesta, riski jopa kuusinkertaistuu.

Juo vihreää teetä

Newcastlen yliopiston tutkimuksen mukaan vihreä tee voi auttaa suojautumaan Alzheimerin taudilta.

Tee palapelejä

Palapelien kokoaminen ja pelien pelaaminen päivittäin voi auttaa ehkäisemään aivojen rapistumista, BMC Medicinessä julkaistu tutkimus toteaa. Erlangenin yliopiston tutkijat laittoivat hoivakodissa asuneet dementia-potilaat ratkomaan palapelejä yhdessä, keilaamaan, tekemään puutöitä ja hoitamaan puutarhaa. Yhdessä nämä aktiviteetit vaikuttivat potilaiden aivotoimintaan samalla tavalla kuin tyypillinen dementialääkitys.

Myös esimerkiksi kirjoittaminen, lukeminen, näytelmien ja luentojen seuraaminen ja muistiharjoitukset auttavat pitämään mielen virkeänä.

Juttu on uusinta elokuulta 2013.

Lähteet Huffingtonpost.com, Alz.org

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat