Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Olethan muistanut kurkata keittiökaappiisi? Nämä ruoat kannattaa hävittää heti

Olisiko jo aika suorittaa keittiökaappien siivous?
Olisiko jo aika suorittaa keittiökaappien siivous?Shutterstock
Julkaistu 07.12.2021 08:03

Emmi Niiniaho

Jos et ole enää varma mitä kuivakaapin ylähyllyllä tai pakastimen uumenissa on, saattaa olla korkea aika suursiivoukselle.

Useimmilla meistä ei ole täysin kattavaa mielikuvaa siitä, mitä kaikkea keittiön kaapeissa oikeasti on – varsinkaan siellä hankalanmuotoisen kaapin ylimmällä hyllyllä, jonne pitää hieman varpistaa.

Silloin tällöin kannattaa toteuttaa suursiivous, jotta keittiön aarteet eivät ennätä mennä vanhaksi, ja jotta et turhaan hamstraa alennuksesta sitä seitsemättä purkkia tomaattimurskaa. 

Mausteet

Mausteet eivät välttämättä pilaannu, mutta ne menettävät ajan kanssa makuaan, eli eivät varsinaisesti hoida enää hommaansa.

mauste, mausteet, maustehyllyMausteet eivät kestä ikuisesti.Shutterstock

Jos siis olet viisi vuotta sitten ostanut jotain tiettyä ruokaa varten mausteen, jota et ole sittemmin käyttänyt, kannattaa testata, onko mauste enää entisessä iskussaan. Riippuen mausteesta, ne kestävät yleensä 3–4 vuotta täysin käyttökelpoisina.

Laita siis riviin vähemmän käytetyt mausteet ja maistele, onko niistä ajanut jo aika ohi.

Hillot, hyytelöt ja säilykkeet

Kaikki ruoka-aineet, joiden valmistuksessa on käytetty paljon sokeria tai suolaa, säilyvät yleisesti ottaen pitkään. Näitä ovat muun muassa erilaiset hillot, hunaja ja suolakurkut. Hillot säilyttävät arominsa parhaiten viileässä.

hillo

Vaikka hillot ja säilykkeet todennäköisesti säilyvätkin huomattavasti kauemmin kuin parasta ennen -päivämäärä antaisi ymmärtää, kannattaa ne aika ajoin vähintäänkin inventoida ja tarkastaa jääkaapin perällä olevien avattujen säilykkeiden kunto.

Hillopurkit, joiden pintaan on kehittynyt epämääräistä kasvustoa kuuluvat ehdottomasti roskiin, mutta ne purkit, joissa on noin sentin verran käyttökelpoista tavaraa pohjalla, kannattaa sijoitella eturiviin, jotta ne tulevat vihdoin käytettyä ja saat jääkaappiin kaivattua lisätilaa.

Jauhot, sokerit ja leivontatarvikkeet

Suomalaisten leivontabuumi lähti vuonna 2020 todelliseen nousuun ja jauhojen sekä muiden leivontatarvikkeiden myynti kasvoi selvästi. Jos oma leivontaintosi on jo hiipunut, mutta kaappi pursuilee edelleen jauhoja ja muita leivontatarvikkeita, kannattaa tarkistaa niiden kunto.

Ruokatieto-sivuston mukaan jauhot säilyvät noin kuusi kuukautta, hiutaleet kymmenen kuukautta ja pastatuotteet ja riisi noin vuoden ajan. Jos tuotteet kuitenkin näyttävät ja tuoksuvat normaalilta, niitä voi käyttää vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, luottaen omaan aistinvaraiseen arvioonsa.

jauho

Ajan myötä jauhoihin tulee vanhentunut tunkkainen haju ja maku, joka viestii siitä, että ne kannattaa jo suosiolla heittää pois.

Koska bakteerit eivät viihdy sokerissa, se voi säilyä loputtomiin. Pidä kuitenkin sokeri suljetussa pussissa tai astiassa, jotta se pysyy kuivana eikä kovetu tai paakkuunnu.

Pakastimen aarteet

Vaikka säilytysolosuhteet olisivat täydelliset, ruoat eivät säily ikuisesti pakkasessa.

Esimerkiksi pulla säilyy pakkasessa puolesta vuodesta vuoteen, mutta ruisleipä vain yhdestä kuukaudesta kolmeen. Jauhelihaakaan ei suositella säilyttämään pakkasessa kuin kahdesta kolmeen kuukautta.

pakastin pakastus

Marjat sen sijaan säilyvät pakkasessa hyvinkin yli vuoden, mutta ahkeran marjastajan kannattaa käyttää edelliskauden marjat ennen seuraavien pakastamista.

Kattavamman säilyvyystaulukon löydät esimerkiksi täältä.

Leikkuulaudat

Koska vaihdoit viimeksi leikkuulautasi? Jos et ole enää edse ihan varma ja nykyinen lautasi on hyvin naarmuinen, voi olla aika investoida uuteen.

Bakteerit nimittäin viihtyvät erinomaisen hyvin pienissäkin uurteissa. Puista leikkuulautaa voi huoltaa ja hioa, mutta naarmuuntunut muovinen leikkuulauta kannattaa hävittää samantien. Leikkuulauta tulisi muutenkin vaihtaa uuteen puolen vuoden välein.

Leikkuulauta

Asiantuntijat suosittelevat, että lihalle, kasviksille, raa'alle ruoalle, kypsennetylle ruoalle ja leivälle olisi kaikille omat leikkuulautansa. 

Leikkuulauta kannattaa puhdistaa kuumalla vedellä ja pesuaineella, perusteellisesti harjalla hangaten. Konepesussa leikkuulautaan saattaa jäädä bakteereja. 

Hankaussienet ja rätit

Vaikka vaihtaisit tiskirättejä ja -sieniä mielestäsi useinkin, se ei todennäköisesti silti ole riittävän usein.

Tiskirätit voivat olla jopa suorastaan bakteeripommeja. Tiskirätti tulisi huuhdella lämpimällä vedellä joka kättökerran jälkeen ja pestä aika ajoin pesukoneessa, mieluusti vähintään 60 asteessa.

shutterstock_344326628

– Aina ennen kuin heittää pois, niin kannattaa miettiä, saisiko siitä vielä pesemällä käyttökelpoisen. Kyllä sen nyt aika hyvin näkee ja haistaa, milloin tiskirätti alkaa olla jo parhaat päivänsä nähnyt, Marttaliiton kodinhoidon neuvonnan johtaja Teija Jerkku kommentoi MTV Uutisille lokakuussa. 

Lähteet: Delish, Ruokatieto, MTV Uutisten arkistot

Lue myös: Näyttääkö sinun jääkaapissasi samalta kuin kuvassa? Tarkista tästä, säilytätkö ruokia ja juomia oikein

Videolla vinkki saksien terottamiseen:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Vaihda nämä keittiövälineet mahdollisimman pian uusiin: "Voivat olla terveysriski"Nämä keittiövälineet kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian: "Voivat olla terveysriski"Ruoat, joita sinäkin olet todennäköisesti säilyttänyt ja syönyt parasta ennen -päiväyksen jälkeen – mutta kannattaako niin tehdä? Älä heitä pois! Näin selvität, ovatko kaappisi perälle unohtuneet ruoka-aineet vielä syömäkelpoisiaNäitä tavaroita et oikeasti tarvitse yhtään mihinkäänJärjestä jääkaappisi oikein – älä sorru yleisiin virheisiin
KeittiöSiivousRuokaMakuja
Hillot säilyvät parhaiten kylmässä.
Colourbox
Leipomisbuumi alkaa osoittaa jo hieman laantumisen merkkejä.
Evgeniya Uvarova
Ruoka ei säily pakkasessakaan ikuisesti.Shutterstock
Muovisen leikkuulaudan naarmuihin kertyy helposti bakteereja.Shutterstock
Rätistä voi tulla helposti bakteeripesäke, jos sitä ei huolla oikein.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Keittiö
  • 5.8.06:32
    Koti

    Nämä vahingot keittiössä ovat tuttuja vakuutusyhtiölle – "Melkein kategorinen virhe keittiösuunnittelussa"

  • 3.8.12:33
    Vinkit

    Likainen siivilä voi pilata ruokasi maun – tiskaa se näin

  • 30.7.06:31
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonissa piilee yllättävä vaara: "Joka vuosi näitä tulee vastaan"

  • 28.7.20:08
    Kierrätys

    Hajoaako biojätepussi jo matkalla jäteastialle? Toimi näin

  • 6.7.12:31
    Siivous

    Löytyykö mökkikaapista harmaantunut lasi? Sameuden syynä on lasihome