Säilytätkö ruokaa muovirasioissa jääkaapissa? Tarkista yksi asia!

Tiedätkö, mitä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat? 0:31 Tiedätkö, mitä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat?
KATSO VIDEO: Tiedätkö, mitä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat?

Jos säilytät ruokia eväsrasioissa jääkaapissa, on syytä pitää mielessä muutama tärkeä seikka.

Ruokaa tulee monesti kokattua sen verran, että sitä jää syötäväksi myös seuraavaan päivään. Osa kokkaa varta vasten kerralla isompia satseja sapuskaa, jotta ruokaa voi esimerkiksi ottaa evääksi töihin.

Kun ruokaa säilötään jääkaappiin, on hyvä pitää mielessä muutama olennainen seikka.

Nopea jäähdytys ja tarpeeksi kylmä jääkaappi

Ruotsin Ruokaviraston mikrobiologi Åsa Rosengren muistuttaa Aftonbladetille, että jääkaapin lämpötila vaikuttaa olennaisesti ruoan säilyvyyteen.

– Moni ehkä luulee, että on aivan sama, onko jääkaapissa kuusi vai neljä astetta, mutta ei se ole. Ruokavirasto suosittelee jääkaapin lämpötilaksi neljää astetta, Rosengren sanoo.

Mikrobiologin mukaan jotkut bakteerit voivat kasvaa tuplasti nopeammin kahdeksan asteen lämpötilassa verrattuna neliasteiseen jääkaappiin. 

– Ruoka säilyy rasiassa noin viikon verran, jos jääkaapin lämpötila on neljä astetta.

Tärkeää on myös muistaa, että ruoan siirtää jäähdytettynä tarpeeksi nopeasti jääkaappiin. Ei siis kannata jättää soppakattilaa tunneiksi hellalle odottelemaan jääkaappiin siirtoa. 

– Ruokaa ei saa laittaa jääkaappiin kuumana, koska se lämmittää sitten koko jääkaapin ja voi vaikuttaa muihin siellä oleviin ruokiin. Kannattaa jakaa ruoka useampaan pienempään rasiaan, jotta se jäähtyy nopeammin.

Kaikki muoviastiat eivät sovellu ruoan säilytykseen – tarkista yksi merkintä

On syytä myös tiedostaa, että ruokaa ei kannata jääkaapissa säilyttää missä tahansa astiassa. Esimerkiksi jäätelörasiat eivät ole tarkoitettu lämpimien ruokien säilöntään. Astiassa tulisi olla symboli, jossa on haarukan ja lasin kuva. Symboli kertoo, että astia soveltuu elintarvikekäyttöön.

Martat muistuttavat: Muovi joutuu koville mikrossa ja astianpesukoneessa sekä silloin, kun siihen pakataan lämmintä ruokaa. Lämpö voi edistää aineiden irtoamista muovista. Jos merkintä mikronkestävyydestä puuttuu, ei astiaa kannata käyttää mikrossa. Huomaa, että mikrossa rasva ja sokeri saattavat ylikuumeta.

Vanhat ja naarmuuntuneet muoviastiat kannattaa heittää suosiolla pois. 

Retroastioiden kohdalla kannattaa myös muistaa, että lainsäädäntö on ennen ollut erilainen. Marttojen mukaan muovituotteissa on saatettu ennen 2000-lukua käyttää aineita, joita lelut tai astiat eivät nykyään saa sisältää niistä mahdollisesti liukenevien yhdisteiden takia.

Mitä eri symbolit muoviastioissa tarkoittavat? Katso yllä olevalta videolta.  

Lähteet: Aftonbladet, Martat

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.