Miten perunat saa säilymään kotona mahdollisimman pitkään? Tässä tärkeimmät vinkit pottujen säilyttämiseen.
Vaikka tilastojen valossa perunan kulutus Suomessa onkin laskenut huippuvuosistaan, pottu maistuu yhä suomalaisille. Luonnonvarakeskus Luken mukaan peruna on ympäristönäkökulmasta ilmastoviisas tuote. Peruna kasvaa hyvin Suomessa ja sen vesijalanjälki on huomattavasti parempi kuin esimeriksi riisin. Pottu on myös ravintoarvoltaan kilpailijoitaan parempi ja peruna sopii suurimpaan osaan erikoisruokavalioista.
Erilaisia perunalajikkeita löytyy kaupoista kaikenlaiseen käyttöön: on muusiperunaa, yleisperunaa, puikulaa ja uuniperunaa. Hyvää raaka-ainetta ei kannata heittää hukkaan. Siksi potun säilyvyyteen kannattaa hieman panostaa. Näin säilytät perunoita oikein.
Kuinka kauan perunat säilyvät?
Perunan säilyvyysaika riippuu siitä, miten sen varastoi. Tuore ja muuten virheetön pottu voi oikeissa säilytysolosuhteissa säilyä kuukausitolkulla. Jos perunoita säilyttää yli 12 asteen lämpötilassa, ne kuivuvat nopeammin, mikä lyhentää myös pottujen säilyvyysaikaa.
Voiko vihertäviä perunoita syödä?
Peruna alkaa vihertää, jos se altistuu valolle. Periaatteessa pienen vihertävän kohdan voi kuoria pois ja potun käyttää tavalliseen tapaan. Ruokavirasto kuitenkin muistuttaa, että vihertynyt peruna sisältää paljon glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle.


