Vähemmästä enemmän: Hätkähdyttävän kaunis Mazda3 nyt Suomessa – maahantuoja varoo sanomasta yhtä sanaa

Uusi Mazda3 on saapunut Suomeen – tältä se näyttää 1:24
Tältä näyttää uusi Mazda3.

Ensimmäinen Mazdan tämän vuoden uutuuksista, Mazda3 Hatchback, on rantautunut Suomeen. Kesällä markkinoille saapuu porrasperäinen malli, ja myöhemmin tänä vuonna uudet Skyactiv-X-moottorit. Uusi katumaasturimalli CX-30 kurkkii sekin kulman takana.

Tylppäperäinen uusi Mazda3 ja sen porrasperäversio edustavat Mazdan uutta muotoilufilosofiaa. Ne perustuvat RX Vision ja Vision Coupe -muotoilukonsepteihin, joista jälkimmäinen valittiin viime vuoden kauneimmaksi nelipyöräiseksi.

Mazdan muotoiluajatuksena on tehdä vähemmästä enemmän, ja välttää visuaalista melua. Ajatus sopii mainiosti suomalaiseen estetiikantajuun. Kylkilinjoista on poistettu pokkauksia. Valon ja varjon annetaan muodostaa muotoja.

Uusi Mazda3 on hätkähdyttävän kaunis, tavallinen auto, jossa on panostettu esimerkiksi käyttökytkimien tuntumaan ja värähtelyjen poistoon. Autoa on suunniteltu ihmislähtöisesti.

Detaljitietona esimerkiksi ovien bassokaiuttimet on siirretty pyöränkaarien tuntumaan. Tällä on paitsi parannettu äänentoistoa, myös äänieristystä, kun ovista puuttuu kaiuttimien kokoiset reiät.

Mazdan tutkimuksen mukaan äänieristykseen ja äänentoistoon tyytyväiset asiakkaat ovat autoihinsa yleisemmin tyytyväisiä. Uuden Kolmosen kerrotaankin olevan parhaiten äänieristetty Mazda.

Myös vakiovarusteiden määrä on hienolla tasolla. Niihin kuuluvat muun muassa digitaalinen mittaristo, tuulilasin heijastusnäyttö, 9-tuumainen kosketusnäyttö navigaattorilla, lämmitettävä ohjauspyörä ja kaksialueinen automaatti-ilmastointi.

Auto on täynnä pieniä juttuja, jotka tekevät hyvää käyttökokemukselle laajempana käsitteenä. Ensituntuman perusteella merkki kurottelee nyt tosissaan premiumiin, vaikka Mazdaa maahantuovan Inchcape Motors Finland Oy:n tuotepäällikkö Sampo Salovuori vältteleekin sanaa.

– Mazda on parantanut sekä teknistä laatua, että laadun tuntua, esimerkiksi sisätiloissa.

Salovuori arvioi Mazda3:n menekin puolitoistakertaistuvan uuden mallin myötä.

– Ensivaiheen autot varmastikin menevät kaikki. Toinen aalto koetaan, kun porrasperä saapuu kesällä. Sitten loppuvuodesta saamme Kolmoseen uudet puristussytytteiset Skyactiv-X -bensiinimoottorit.

2.0 Skyactiv-X lisää tehoja, mutta pienentää päästöjä ja kulutusta 20–30 prosenttia, pudottaen hiilidioksidipäästöt parhaimmillaan alle 100 gramman per kilometri. Moottoria avustaa M Hybrid -kevythybriditekniikka jarrutusenergian talteenotolla. Puristussytytyksinen erikoinen bensiinimoottori toimii dieselin tapaan ilman sytytystulppia, ja kehittää noin 180 hevosvoimaa.

Auton saa ensi kertaa myös nelivetoisena. Samat tekniikat tulevat myös CX-30-katumaasturiin.

Juuri julkaistun ennakkohinnaston mukaan Mazda3:n hinnat lähtevät manuaalivaihteisena 25 491 eurosta. Edullisin automaattivaihteinen kustantaa 27 745 euroa. Skyactiv-X-hinnasto julkaistaan myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat