Vähemmän palkkaa, pidempi työaika, huonompi työterveys, isompi työssäkäyntialue – näitä keskeisiä muutoksia Posti esittää tuhansille työntekijöilleen

Tässä on kiistelty rikkuriaukko: Logistiikkakeskuksen aidasta purettiin osa, PAU väittää, että Posti kuljettaa siitä vuokratyövoimaa sisään – näin Posti vastaa 2:38
Postin neuvotteluissa osapuolten näkemykset ovat varsin kaukana toisistaan. MTV Uutiset kertoi maanantaina Liedon logistiikkakeskuksen aitaan tehdystä "rikkurireiästä".

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn lakon taustalla on kiista työehdoista ja työehtosopimuksen vaihtamisesta.

Työtaisteluun johti kaksi erillistä asiaa. Ensimmäistä kertaa työntekijä- ja työnantajapuolen välit alkoivat kiristyä loppukesästä. Tuolloin työnantaja ilmoitti, että se siirtää noin 700 pakettilajittelussa toimivaa työntekijää PAUn työehtosopimuksen piiristä Teollisuusliiton ja Medialiiton sopimuksen piiriin. 

Työnantaja perusteli muutostarvetta sillä, että se haluaa jakelijoille työehtosopimuksen, jota myös muut alalla toimivat yritykset käyttävät. Muutos astui voimaan marraskuun alussa.

Uusi kiista syntyi syksyllä

Seuraava kiista alkoi syksyllä, kun työehtosopimusneuvottelut käynnistyivät.

PAUn liittosihteerin Esko Hietaniemen mukaan työnantajapuoli löi neuvottelupöytään ehdotuksen, joka vastaa Teollisuusliiton ja Medialiiton sopimusta.

Hietaniemen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nyt myös noin 9 000 Postissa toimivan työntekijän työehdot heikkenisivät.

Miten postilaisten työehdot todella muuttuisivat nykyisestä?

1. Edessä ehkä pienempi palkka

Ensimmäinen kiistakapula on palkka.

PAUn mukaan työntekijöiden palkka putoaisi sopimuskauden päättymisen jälkeen keskimäärin 30 prosenttia. Pakettilajittelussa pelkkää yötyötä tekevällä palkka putoaisi 50 prosentilla.

Heidi Nieminen sanoo, että peruspalkan lisäksi myös erilaiset lisät ja korvaukset poistuisivat tai pienenisivät ainakin osalla työntekijöistä. 

Palvelualojen työnantajien PALTA ry:n toimitusjohtajan Tuomas Aarron mukaan työnantaja takaa, että palkat säilyisivät nykyisellään sopimuskauden ajan. Hänen mukaansa vielä on liian varhaista puhua siitä, mitä palkat tulisivat sopimuskauden jälkeen olemaan.

Paun mukaan palkat pysyisivät ennallaan noin 1-2 vuoden ajan.

Työnantajapuoli on esittänyt, että PAUn oman sopimuksen ehdot korvataan soveltuvin osin jakelualan työehtosopimuksen määräyksillä. Aarron mukaan PAU on kieltäytynyt edes neuvottelemasta uusista ehdoista.

2. Työntekijöiden päivä pitenisi

Palkan lisäksi kahnausta aiheuttaa työajan pituus.

Jakajilla ja käsittelijöillä työaika on Heidi Niemisen mukaan nyt 7,39 tuntia. Uudessa työehtosopimuksessa työajan pituus on kahdeksan tuntia päivässä.

Nieminen sanoo, että postilaisten nykyinen työaika perustuu siihen, että heillä ei ole teollisuusaloilla tyypillisiä pekkaspäiviä, vaan ne on siirretty lyhentämään päivittäistä työaikaa.

Aarto vahvistaa, että työaika pitenisi uudessa esityksessä. Uudet työehdot mahdollistaisivat myös jaksotyöajan käyttöönoton. Jaksotyöaika tarkoittaa sitä, että työaikaa mitataan muutaman viikon mittaisissa jaksoissa.

Tämä vaikuttaa esimerkiksi ylitöihin. Päivittäisiä työajan ylityksiä ei lasketa ylitöiksi, vaan ylitöitä muodostuu vasta sitten, kun tiettyyn ajanjaksoon määritelty työaika ylittyy.

3. Huonommat työterveyspalvelut 

Yksi huononnus olisi tulossa työterveyspalveluihin. PAUn mukaan työnantaja tahtoo karsia esimerkiksi työntekijöiden saamasta fysikaalisesta hoidosta.

Heidi Niemisen mukaan laajat työterveyspalvelut ovat tarpeen, sillä työ on fyysisesti kuormittavaa. 

Tuomas Aarron mukaan työterveyspalveluita todella haluttaisiin karsia. Hän sanoo, että Postin työterveyspalvelut ovat olleet selvästi yleistä tasoa parempia ja aiheuttaneet työnantajalle kustannuksia. Aarron mukaan palvelut säilyisivät muutoksen jälkeenkin hyvinä. 

– Meidän tavoitteemme on, että niitä (työterveyspalveluita) ei nykyisessä laajuudessa jatkettaisi, Aarto sanoo.

4. Työssäkäyntialue laajenisi

Ongelmia neuvotteluissa aiheuttaa myös kiistely työssäkäyntialueen laajentamisesta.

Tällä hetkellä PAUn työehtosopimuksessa edellytetään, että työsopimuksissa sovitaan työntekijän työpaikka. Työnantaja toivoo höllennyksiä tähän vaatimukseen. 

Aarron mukaan tavoitteena on, että enää työpaikaksi ei määriteltäisi vain yksittäistä toimipistettä, vaan se voisi olla esimerkiksi koko pääkaupunkiseutu. 

Lue myös:

    Uusimmat