Samaan aikaan, kun jaettavan ruoan määrä on vähentynyt, on ruoka-apua hakevien määrä monin paikoin lisääntynyt.
Vähävaraisille jaettava ruoka-apu on vähentynyt ja jaettavien tuotteiden valikoima kaventunut hintojen kallistumisen myötä, kerrotaan STT:lle ruoka-apua jakavista järjestöistä. Esimerkiksi lihaa ei enää tule jaettavaksi juuri ollenkaan, sanoo Tampereen ruoka-avun keskuksen Ruokapankin elintarvikejakelun vastaava Tommi Laine. Ylipäätään jaettavaksi tulevan ruoan määrä on vähentynyt selvästi, Laine kertoo.
Myös Helsingissä Myllypuron elintarvikejakelussa jaettavaksi tuleva ruoka on vähentynyt ja osa tuotteista on karsiutunut minimiin.
– Esimerkiksi lihaa ja makkaroita ei riitä jaettavaksi joka kerta. Joudumme sitten säästämään niitä, että vaikka kerran viikossa saataisiin jokaiselle, sanoo Myllypuron elintarvikeapu ry:n toiminnanjohtaja Sinikka Backman.
Jyväskylässä kaupungin, seurakunnan ja järjestöjen yhteistyössä toteuttama Ruoka-apu Lyydia on toiminut vuoden alusta lähtien. Vaikka toimintaa on takana vasta alle vuosi, on tuotetarjonnassa huomattu muutoksia alkuvuoteen verrattuna.
– Esimerkiksi paistopistetuotteet, pullat ja piirakat, joita tuli alkuvuonna reilusti, ovat vähentyneet paljonkin, sanoo Jyväskylän Suvanto ry:n verkostokoordinaattori Hanna-Mari Pusaa.