Tampereella hätä näkyy ruokakassijaossa – ukrainalainen Anna ei selviäisi ilman apua: "Kiitos, että autatte meitä"

Tampereella hätä näkyy ruokakassijaossa – ukrainalainen Anna kiittää suomalaisia 4:27
Katso Annan haastattelu videolta.

Muutama viikko sitten Kuopiossa tehtiin huomiota herättänyt päätös, että ruoka-apua ei pääsääntöisesti anneta Ukrainan pakolaisille. Tampereella vastaavaa ratkaisua ei ole tehty, vaikka ruokakassijaossa riittää aiempaa enemmän avuntarvitsijoita ruoan kallistumisen ja sodan vuoksi. 

Tampereella on alkamassa SPR:n ruokakassien jako. Jono kiertelee jo tuntia ennen jaon alkamista parin korttelin päähän. Jonossa on yksinäisiä, pariskuntia ja perheitä kaikista ikäryhmistä ja eri kulttuureista. Mukana on ainakin suomalaisia, ukrainalaisia ja venäläisiä. Koko yhteiskunnan kirjo.

Jokaisella jonossa seisovalla on oma tarinansa siitä, miksi elämä on kurjistunut niin, että raha ei enää riitä ruokaan. Osa heistä katsoo suoraan silmiin, osa kääntää selkänsä ja painaa leuan rintaansa.

Yksi jonon ensimmäisistä on Irene. Hän on tullut paikalle reilusti tuntia ennen jaon alkamista.

– Olen köyhä ja pienituloinen. Kaikki on kallista, eikä minulla ole enää varaa ostaa ruokaa. Esimerkiksi kahvi ja kala ovat kallistuneet todella paljon. Toivon, että ruokakassissa olisi tänään ihan perusruokaa, Irene kertoo.

Taaempana jonossa kohtaan nuoren äidin pieni vauva sylissään. Vauvalla on keltainen neulottu takki ja huppu päässä. Heidän vieressään seisoo alakouluikäinen poika. He ovat tulleet Suomeen Ukrainasta.

Seuraavaksi kohtaan tummanruskeat silmät. Parikymppinen Anna on myös tullut Suomeen Ukrainasta noin kuukausi sitten.

– Opiskelin Ukrainassa toimittajaksi, mutta opinnot jäivät kesken sodan vuoksi. Nyt yritän pärjätä jotenkin Suomessa. Ruokakassit ovat minulle todella tärkeitä. En selviäisi ilman niitä, Anna kertoo.

Kommunikoimme kännykän kääntäjän välityksellä. Minä sanon kysymykset suomeksi ja Anna vastaa ukrainaksi. Kännykkä kääntää ne minulle suomen kielelle, ja Annalle ukrainaksi.  

SPR auttaa jokaista tasapuolisesti

Kuopiossa tehtiin päätös, että ruokakasseja ei jaeta enää ukrainalaisille, koska ruokaa tuli lahjoittajilta jakoon liian vähän suhteessa avuntarvitsijoihin. Tampereella vastaavaa päätöstä ei ole tehty.

– Me autamme jokaista, joka pyytää apua. Emme jaottele emmekä luokittele ihmisiä. Inhimillisen hädän ja kärsimyksen lievittäminen on SPR:n tärkeimpiä tehtäviä, SPR:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Laura Ala-Korpi kertoo.

SPR on Tampereen suurin ruokakassien jakelija. Se jakaa ruokakasseja joka keskiviikko ja perjantai, ja niitä menee viikossa noin 700 kappaletta tällä hetkellä.

– Me mietimme etukäteen, kuinka monta avuntarvitsijaa mahdollisesti tulee. Jaamme saadut ruuat sen mukaan kasseihin. Näin pitkiä jonoja oli viimeksi pahimpaan korona-aikaan. Ruuan hinnan kallistuminen ja ukrainalaisten tulo Suomeen vaikuttavat osaltaan tilanteen pahenemiseen, Ala-Korpi sanoo.

Kaupat lahjoittavat hävikkiruokaa

SPR saa elintarvikkeet Tampereen seurakuntien Ruokapankilta. Heille niitä lahjoittaa noin 50 kauppaa. Ruokapankin kylmäautot noutavat hävikkiruokia kaupoilta päivittäin ja jakavat ne sitten eri järjestöille.

Kaupat ovat saaneet hävikkiruuan määrää vähennettyä, mikä on hyvä asia, mutta toisaalta se vaikuttaa avuntarvitsijoiden ruokakassien sisältöön.

– Kassien sisältö vaihtelee sen mukaan, mitä on lahjoitettu. Mikäli sitä tulee vähemmän, jaamme sen sitten tasapuolisesti kaikille tarvitsijoille. Meille tulee kuitenkin onneksi paljon sellaista pitkään säilyvää ruokaa, jota voimme varastoida, Ala-Korpi toteaa.

Tässä puodissa kaikki on kävijöilleen ilmaista – Tampereella keksittiin vaihtoehto leipäjonoille 3:49
Tässä puodissa kaikki on kävijöilleen ilmaista – Tampereella keksittiin vaihtoehto leipäjonoille

Ruokassien sisältö koostuu pitkälti peruselintarvikkeista kuten maitotuotteista, leivästä, hedelmistä, vihanneksista, säilyvistä tuotteista kuten makaroneista ja kekseistä. Mukaan saadaan välillä myös makeisia. Lisäksi kasseihin pyritään saamaan ainakin yksi, ja parhaimmassa tapauksessa kaksi ruoka-annosta.

– Vapaaehtoiset kasaavat lahjoitetuista elintarvikkeista tasapuoliset kassit mahdollisimman monelle. Ilman heitä tämä ei olisi mahdollista, joten iso kiitos myös heille, Ala-Korpi kiittää.

Anna on onnellinen ruokakassista

Annan kasvoille nousee onnellinen hymy hänen avatessaan ruokakassin ja nostaessa sieltä paketteja ylös.  

– Sain patongin, banaaneja, ja nam kaakaomaitoa. Porkkanapussi ja mikä tämä on? Valkosipuliperunapaketti ja kinkkukiusausta. Hienoa, tykkään kinkusta, Anna iloitsee.

Anna selittää ukrainaksi kännykän kääntäjälle, että ruokakassi on tärkeä hänelle, koska hänellä ei ole vielä töitä Suomessa.  

– Haluan kiittää SPR:ää ja suomalaisia, että autatte meitä, Anna iloitsee ja painaa kätensä rinnan päälle.

Lue myös:

    Uusimmat