Ruokakaupat pyrkivät minimoimaan ruokahävikkiä, mikä vähentää kauppojen lahjoittaman ruuan määrää hyväntekeväisyysjärjestöissä.
Ruokalahjoitusten määrän väheneminen on näkynyt muun muassa Vailla vakinaista asuntoa ry:n (Vva) Vertais- ja vapaaehtoistoiminnankeskus Vepassa Helsingissä.
Saamistaan ruokalahjoituksista keskus valmistaa viitenä päivänä viikossa aamupaloja ja lämpimiä aterioita muun muassa asunnottomille ihmisille.
– Tällä hetkellä tulemme nippanappa toimeen, mutta jos tilanne huononee niin alkaa tulemaan ongelmia siinä, että pystymmekö tätä ruokaa tuottamaan, Vva:n asumispalvelupäällikkö ja matalan kynnyksen toiminnan vastaava Jussi Lehtonen sanoo.
Vepassa lahjoitusruuan määrä on vähentynyt huomattavasti syksyn aikana.
– Hinnat ovat nousseet ja ihmisten toimeentulo tiukentunut ja siksi alennuslaareja käydään ehkä tarkemmin läpi. Lisäksi kaupat ovat varmasti tarkentaneet ostojaan, ja siitä on paljon kiinni, kuinka paljon heiltä jää ruokaa pois annettavaksi, Lehtonen arvioi.
Kaupat pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä
K-ryhmällä ja laajasti elintarvikeketjun eri toimijoilla on merkittäviä tavoitteita ruokahävikin vähentämiseksi, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske sanoo.

