MTV vieraili Helsingin leipäjonossa, jossa moni harkitsee itsemurhaa taloudellisten ongelmien vuoksi – "Me vaan kitkutellaan"

Reportaasi ruokajonosta: Suomessa jaetaan vuosittain noin 20 miljoonaa kiloa ruoka-apua 6:31
Katso videolta koko reportaasi: Tuhannet ihmiset turvautuvat viikoittain ruoka-apuun Helsingissä.

Helsingin Myllypuron ruokajonossa käy viikoittain tuhansia ihmisiä. Hintojen kallistuminen on ajanut ruoka-avun pariin ihan tavallisia työssäkäyviä ihmisiä.

Ihmisiä tulee tasaisena virtana Myllypuroon, missä jaetaan joka viikko ilmaista ruokaa tuhansille ihmisille. Joukossa on niin nuoria kuin jo eläkeiän ylittäneitä, on työttömiä ja työssäkäyviä. Moni pitää ruoka-apua välttämättömänä selviämisen kannalta.

– Mulla on jääkaappi ihan tyhjänä, joten tämä apu on todella tärkeä, nimettömänä pysyttelevä mies kertoo.  

Eläkkeellä olevan naisen mukaan hänelle jää kuukaudessa käteen ehkä kymmenen euroa.

– Kyllä me sitten vaan kitkutellaan, kun rahaa ei mene röökiin ja viinaan eikä enää matkustellakaan.

Ruoan hakijoiden määrä on kasvanut syksystä vajaaseen neljään tuhanteen asiakkaaseen, mutta jaettavan ruuan määrä on sen sijaan koko ajan vähentynyt.

Vuosittain jaetaan 20 miljoonaa kiloa ruoka-apua

Suomessa jaetaan vuosittain noin 20 miljoonaa kiloa ruoka-apua yli tuhannen ruoka-aputoimijan avulla. Ruoka-apuun turvautuu arvioiden mukaan noin 200 000 suomalaista vuosittain.

Helsingin kaupungin ruoka-avun sosiaaliohjaaja Markus Honkosen mukaan apua hakevien yksi suurin henkisesti kuormittava tekijät ovat taloudelliset ongelmat.

– Moni ajattelee, ja pohtii ääneen, että mitä jos minua ei olisi enää olemassa. Käytännössä tarkoittaa sitä, että ihminen harkitsee tappavansa itsensä. Pääsisi veloistaan, ei olisi enää kenenkään riesana ja taakkana, Honkonen sanoo Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa.  

– Kenenkään ei pitäisi joutua harkitsemaan itsemurhaa sen takia, ettei pärjää taloudellisesti, Honkonen lisää.

Lue myös:

    Uusimmat