Vaasan koronakaaos ruuhkautti testauspuhelimet – flunssan oireista kärsivä Tapio, 21, odotti ajanvaraukseen tunteja: "Eihän tässä ole järjen häivääkään"

6:38
Korona hiljensi Vaasan – kaupunkilaiset kertovat, miten virus vaikeuttaa elämää: "Kyllä tämä saisi nyt riittää"

Vaasan koronatilanne on tällä hetkellä maan synkin, ja se näkyy myös testausjonoissa. Ajanvaraukseen jonottaminen vie pahimmillaan tunteja, testiin pääsy päiviä ja tulosten odottaminen vieläkin pidempään. Ajanvarauspuhelimesta vastausta eilen koko iltapäivän odottanut Tapio pitää tilannetta kestämättömänä.

Vaasaan opiskelmaan pari kuukautta sitten muuttanut helsinkiläinen Tapio, 21 alkoi tuntea olonsa flunssaiseksi tänä aamuna. 

– Oli kevyttä lämpöä ja kurkun kutinaa. Lisäksi yskittää, Tapio kuvailee oireitaan.

Tapio teki oireiden ilmaannuttua netissä Omaolo-arvion, jonka neuvojen mukaan hän soitti oman terveysasemapiirinsä koronanumeroon.

Tapio jonotti palveluun kaksi ja puoli tuntia, kunnes ajanvarausaika loppui. Tapio ei saanut numerosta siis sen enempää vastausta kuin jatko-ohjeistustakaan. 

Myöhemmin alkuillasta Tapion soittopyyntöön lopulta vastattiin. Seuraavaksi hän odottaa testiaikaa. Se vie hänen mukaansa ainakin pari päivää.

"Odottamiseen täytyy varautua"

Vaasan sairaanhoitopiiristä vahvistetaan, että ajanvaraukseen Vaasan alueella voi joutua tällä hetkellä jonottamaan tunteja. Testiin pääsyssä voi kestää päivästä kolmeen.

– Odottamiseen täytyy varautua. Kaikki ovat niin peloissaan tavallaan ja haluavat päästä testiin, eli paljon on kyllä jonoa ajanvarauksiinkin. Testit yritetään hoitaa parissa päivässä, mutta nyt pitää odotella aikoja tosi kauan. Testiin tulijoita on päivittäin ihan älytön määrä.

Testituloksen saa tällä hetkellä Vaasan alueella 3–4 päivässä.

– Ja voi mennä kauemminkin.

Neljän seinän sisällä sunnuntaista asti

Vaikka Tapio alkoi tuntea koronan oireita vasta tänään, hän oli päättänyt jo aiemmin pysytellä poissa ihmisten ilmoilta. 

– Täällä on yli tuhat ihmistä määrätty karanteeniin, ja tänään ilmoitettiin yli 50 uudesta tartunnasta. Testattuja on melkein 600 päivässä. Se on 60 000 asukkaan kaupungissa aika paljon.

– Minä en ole karanteenissa, koska en ole osallistunut mihinkään sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin. Eli ainakaan niistä en ole koronaa saanut, mutta olen silti ollut kotona neljän seinän sisällä sunnuntaista asti.

Tapio ihmettelee sitä, että koko yhteiskunta pysähtyy nyt siksi, että testit ovat niin ruuhkautuneita.

– Jos alueellinen hybriditaktiikka perustuu siihen, että testataan ja jäljitetään, eihän tässä ole järjen häivääkään tässä touhussa.

Opiskelijaelämä on hiljentynyt

Tapio kertoo, että opiskelijaelämä Vaasassa on hiljentynyt koronauutisten jälkeen täysin.

– Kun ensimmäinen koronapiikki tuli julkisuuteen viime viikon lopulla, käytännössä kaikki loppui.  Mitään ei järjestetä. Opiskelijakampus on kiinni ainakin 16. lokakuuta asti, todennäköisesti pidempäänkin. 

Tapio ymmärtää, että tilanne harmittaa monia kaupunkilaisia todella paljon.

– Ymmärrän, että niitä paikallisia, jotka eivät opiskelijatoimintaan osallistu, ottaa aivan helvetisti pannuun tämä touhu. Että tämmöisellä eräänlaisella välinpitämättömyydellä virallisten tapahtumien ulkopuolella saadaan muutamalla tartunnalla tällainen tilanne aikaiseksi. 

– Näitä jälkiä siivotaan todennäköisesti vielä helposti kuukauden päästä.

Leviävätkö tartunnat testiä ja tuloksia odotellessa?

Tapio ei ole huolissaan omasta terveydestään, vaikka oireet viittaavat koronaan. Riskiryhmäläisten puolesta hän sen sijaan pelkää.

– Olen perusterve ihminen, eli omasta hengestäni kanna huolta. Mutta kun testeihin ei pääse ja tuloksia joutuu odottamaan, tuolla kaupungilla voi mennä jengiä, jotka siinä sivussa sairastuttavat sellaisia ihmisiä, joilla oikeasti saattaa olla hengestä kyse tämän taudin kanssa.

Tapiosta käytetään tässä jutussa hänen omasta toiveestaan vain yhtä etunimeä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja