Jussi jonotti flunssaisena Lahdessa yli tunnin koronatestiin: "Jono kasvoi takanani – arvioin sen olleen pahimmillaan kaksi tuntia"

Milloin tiedetään, pitääkö koronarokote ottaa joka vuosi? Nämä asiat rokotteiden tehosta tiedetään nyt 6:59
Milloin tiedetään, pitääkö koronarokote ottaa joka vuosi? Nämä asiat rokotteiden tehosta tiedetään nyt

Päijät-Hämeen keskussairaalan Akuutti 24:n drive-in koronatestauspiste ruuhkautui pahoin tänä aamuna. Alueen johtajaylilääkärin mukaan ruuhkaa selittää alueen kasvavat tartuntamäärät erityisesti lasten keskuudessa.

Koronatestissä käynyt Jussi kertoo MTV Uutisille hakeutuneensa testiin flunssaisena.

– Jonotin reilun tunnin verran. Yhteensä meni aikaa kaksi tuntia, kun laskee ajomatkan kotoa testauspisteelle ja takaisin. Jono kasvoi takanani ja arvioin sen olleen pahimmillaan kaksi tuntia.

Jonottajille ei kukaan käynyt kertomassa, mistä tilanne johtuu ja kauanko jonottaminen kestää.

– Osa kävi kyselemässä, mutta henkilökunta oli tietysti täysin kiireinen jonoa purkaessaan, Jussi kertoo.

Jussi on käynyt useita kertoja aiemminkin samalla testausasemalla, eikä hän ole aiemmin törmännyt tällaiseen jonoon.

– Olen itse käynyt viitisen kertaa itseni tai perheen takia tuolla testauspisteellä ja koskaan ei ole ollut jonoa. Käsitykseni myös tutuilta on ollut, että jonoa ei yleensä ole.

Toinen lahtelainen mieshenkilö kertoo myös päätyneensä akuutti24:n testausjonoon.

– Minulla oli hieman lämmönnousua ja soitin päivystysnumeroon. Sieltä he ohjasivat testiin. Testissä ei mennyt kuin minuutin verran, mutta jonotin noin tunnin, mies kertoo.

Ylilääkäri: Lasten testaaminen vie aikaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen vahvistaa MTV Uutisille testipisteen ruuhkautuneen tänään.

– Meillä oli aamulla sellainen tilanne, että siellä oli tunninkin jonoa ja se saatiin kyllä purettua. Siellä otettiin noin 45 näytettä tunnissa, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan ruuhka johtui siitä, että lasten tartunnat Päijät-Hämeen alueella ovat lisääntyneet.

– Meidän alueellamme on paljon lasten tartuntoja ja lapsiin liittyviä karanteeneja. Lapsia testataan nyt paljon ja lapsien testaaminen on hitaampaa kuin testaaminen yleensä.

– Joudumme myös arvioimaan, kuinka paljon testejä minäkin päivänä otetaan. Jos testien kysyntä onkin korkeampi, niin avaamme aikoja että testit kuitenkin saataisiin otettua mahdollisuuksien mukaan samana päivänä.

Paikalle jouduttiin hälyttämään tänään lisää työvoimaa.

– Laitoimme sinne lisää näytteenottajia kesken päivän.

Tartuntatilanne Päijät-Hämeessä on huonontunut ja tämä vaikuttaa myös testipisteiden jonoihin.

–  Tällä viikolla on ollut jonkinlaista ruuhkaa. Parin viikon aikana tartunnat Päijät-Hämeen alueella ovat menneet huonompaan suuntaan, Nieminen kertoo.

– Sen takia pidämme tarpeellisena, että kaikki kontaktit vielä maltettaisiin pitää minimaalisina, vaikka yksi vuoden tärkeimmistä juhlapäivistä, eli äitienpäivä on tulossa, niin siitä huolimatta, Nieminen toivoo.

Lue myös:

    Uusimmat