Koronajäljityksen viive teki Kaisan perheen elosta piinaa: "Kukaan ei kertonut, ollaanko karanteenissa vai ei" – viranomaiset kysyivät sen sijaan heiltä karanteeninsa pituudesta

1:59
Uusia nykyiset rokotteet paremmin kiertäviä koronavariantteja tulee vielä. Evoluutiobiologi kertoo syyn.

Espoolainen Kaisa Suominen on kuusihenkisen perheensä kanssa turhautunut. Kunnon ohjeistuksia ei ole saatu, vaikka miehellä on todettu koronavirus. Eteenpäin onkin menty pitkälti netistä löytyvien tietojen voimin.  

Päivittäiset tartuntamäärät nousevat, jonka vuoksi tartunnanjäljitys ei pysy enää perässä.

Esimerkiksi Helsingin sosiaali- ja terveystoimi ilmoitti jo 17. heinäkuuta Twitterissä, että yhteydenotoissa altistuneille on viivettä useita vuorokausia.

Muutamaa päivää myöhemmin myös Espoon kaupunki tiedotti nettisivuillaan, että koronatartuntojen lisääntyminen kuormittaa tartunnanjäljitystä. Silloin altistuneisiin kyettiin olemaan yhteydessä 2-3 vuorokauden sisällä.

Nyt tilanne on melko sietämätön.

Kaisan mies Viljami Suominen altistui koronavirukselle 24. heinäkuuta kaveriporukassa, kun yksi ystävistä sai positiivisen testituloksen kolme päivää myöhemmin.

Ystävä soitti välittömästi Viljamille ja jo samana päivänä oireet alkoivat myös hänellä. Mies meni testeihin ja positiivinen tulos ilmoitettiin 29. heinäkuuta.

Altistumisesta ei yhteydenottoa

Altistumisesta Viljami ei saanut ollenkaan puhelua tartunnanjäljityksestä.

Koronaan sairastuttuaankin puhelua odotettiin aina 4. elokuuta asti, eli lähes viikon.

Puhelussa kerrottiin myös, että tartuntatautilääkäri soittaa Viljamille viimeistään perjantaina, eli 6. elokuuta, mutta puhelua ei kuulunut.

Suomisten perhe on kuusihenkinen, joista kolme työssäkäyviä.

– On todella hankalaa olla nyt noiden töidenkin kanssa, että kuka on karanteenissa. Toki kaikki olemme nyt karanteenissa, mutta ei sitä meille oikeastaan kukaan ole kertonut, että ollaanko vai eikö olla, Kaisa kertoo.

Sekavat ohjeet ihmetyttävät

Hämmennystä aiheuttaa sekin, että Kaisa itse kuuluu riskiryhmään ja on sen vuoksi saanut jo molemmat rokotteet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla lukee seuraavanlaisesti: "Täyden rokotussarjan saanutta henkilöä ei yleensä aseteta altistumisen jälkeen karanteeniin".

– Mutta tartuntatautilääkäri katsoo sen yksilöllisesti. Olisin muun muassa sitä halunnut terveysviranomaisilta kysyä, ja olen koittanut sinne koronalinjalle soittaa, mutta sinne ei pääse läpi.

Myös takaisinsoittopalvelu koronaneuvontaan on pois käytöstä Kaisan mukaan.

– Olen joka päivä jonotellut sinne sen puolisen tuntia, mutten ole koskaan päässyt läpi.

Kysymykset vailla vastauksia

Avoimia kysymyksiä perheellä on lukuisia: Onko Kaisa itse karanteenissa? Miten lasten kohdalla tulisi toimia? Miten pitkä karanteeni on?

Jo valmiiksi sekavaa soppaa hämmentää vielä se, että THL muutti jälleen karanteeniohjeistustaan maanantaina 2. elokuuta. Karanteenin kestoksi suositellaan 14 vuorokauden sijaan 10:tä vuorokautta.

Suosituksen muutosta perustellaan sillä, että uuden tiedon mukaan lyhyempikin karanteeniaika olisi riittävä estämään tartuntojen leviämisen.

Muu perhe sai tekstiviestin altistumisesta

Muu perhe sai myöhemmin tekstiviestin, jossa kerrottiin perheen olevan karanteenissa. Viestissä kerrottiin, että karanteeniin on jäätävä 14 vrk:n ajaksi, vaikka tuolloin THL:n uusi ohjeistus 10 päivän karanteenista oli jo käytössä.

– Viestin mukaan myös minä olen karanteenissa, vaikka olen tuplarokotettu. Minun mieheni oli sen myös heille kertonut, Kaisa ihmettelee.

Viestissä lukee myös: "Sinulle soitetaan tai ollaan muutoin yhteydessä mahdollisimman pian".  MTV Uutiset on nähnyt kyseisen viestin.

– Sitäkään puhelua ei ole koskaan tullut. Ja tämä viesti tuli silloin 4. elokuuta. 

"Ohjeita ei saa mistään"

Suomisen perhettä huolettaa se, miten tämä koko koronaan sairastuminen ja perheen altistuminen on hoidettu.

– Minä pidän tätä riskinä ihan koko koronatilanteen kannalta. Sitä, että ohjeita ei saa mistään. Ohjeet tulevat sieltä netistä, jos ne sieltä itse viitsii hakea, mutta kun sieltä tulee niin ristiriitaista tietoa. On tosi sekava tilanne tässä ollut kyllä, kun ei saa sitä oikeaa tietoa viranomaiselta.

Karanteenin pituudesta ei edelleenkään tietoa

Tarina sai uuden käänteen eilen 7. elokuuta, kun Viljamille soitettiin tartuntatautiyksiköstä ja kyseltiin vointia.

Samalla tiedusteltiin perheen karanteenin pituutta. Vastaus yllätti, sillä he eivät osanneet sanoa, onko karanteeni heillä nyt 10 vuorokautta vai 14 vuorokautta.

Sen sijaan he saivat ohjeistuksen soittaa koronaneuvontaan. Siis sinne, johon Kaisa on viikon verran yrittänyt päästä läpi keskustellakseen tilanteesta.

Tilanne ikävä myös työnantajalle

Kaisa näkee tilanteen hankalana myös työnantajan näkökulmasta. Miten voi ilmoittaa karanteenin pituuden, kun ei sitä itsekään varmuudella tiedä.

Perhe on ollut karanteenissa nyt 11 päivää. Jos kaikki saavat negatiivisen testituloksen, koittaa perheessä jälleen normaali arki.

– Toivon, että tämä meni nyt oikein omalla selvittelyllä, mutta yksin on kyllä oltu tämän asian kanssa ja niinhän sen ei pitäisi minun mielestäni mennä.

Kaisa kertoo ymmärtävänsä kiireen, kun koronatilanne Suomessa on pahentunut.

– Minä tiedän, että he tekevät siellä parhaansa ihan varmasti, mutta minä en tiedä missä se vika on sitten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja