MTV Uutisiin otti yhteyttä useita Vaasan ammattikorkeakoulussa opiskelevia sairaanhoitajaopiskelijoita, jotka tuntevat huonoa omatuntoa ruotsin kielen taitamattomuudesta keskussairaalan harjoittelujaksolla.
Neljä parhaillaan AMK:ssa opiskelevaa opiskelijaa kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että sairaalaympäristössä hyljeksitään niitä, keneltä ruotsin kieli ei suju erinomaisesti.
Vaasan keskussairaala on kaksikielinen sairaala, jossa enemmistö potilaista on ruotsinkielisiä. Sairaanhoitajaopiskelijoita keskussairaalassa on harjoittelussa vuosittain 760 henkilöä eri pituisissa jaksoissa.
Iso osa keskussairaalan harjoittelijoista tulee Vaasan ammattikorkeakoulusta, ja he saavat harjoittelujaksoista yhteensä 75 opintopistettä.
Vaasan ammattikorkeakoulu tarjoaa opiskelijoille suomenkielisen koulutusohjelman.
"Tunsin, että olen jotenkin alempiarvoinen ja huono hoitaja"
Eräs 22-vuotias kolmannen vuoden Vaasan AMK:n sairaanhoitajaopiskelija kertoo, että keskussairaalassa suomea puhuvat harjoittelijat heitetään "kylmään veteen" oppimaan.
Opiskelija suoritti viimeisen harjoittelunsa keskussairaalassa.
– Itse olen kotoisin muualta, paikkakunnalta, jossa ruotsia ei puhu oikeastaan kukaan, ja vaikka yritin sitä ahkerasti opiskella, niin en sitä koskaan oppinut. Ohjaajani logiikka taitojeni parantamiseksi oli se, että hän laittoi minut hoitamaan aina, joka vuorossa, kaikki osaston ruotsinkieliset potilaat, ja hän jätti mut heidän kanssaan yksin.
Opiskelija kertoo ihmetelleensä jälkeenpäin, miksi hänen kouluttamisessaan on käytetty tällaisia metodeja.
– Näin jälkeenpäin ajateltuna kyseessähän on ollut potilasturvallisuuden vaarantaminen. Ikinä opiskelijaa ei saisi jättää muutenkaan yksin, eikä varsinkaan silloin, kun hän ei ymmärrä, mitä potilas sanoo. Tunsin, että olen jotenkin alempiarvoinen ja huono hoitaja, opiskelija kertoo.
"Käytös oli vähättelevää"
Toinen, niin ikään kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija, kertoo saaneensa väheksyvää kohtelua keskussairaalassa.
Opiskelija kertoo suorittaneensa viimeisimmän harjoittelunsa keskussairaalan kirurgisella vuodeosastolla.
Hän kokee tulleensa harjoittelussa eriarvoisesti kohdelluksi, kun parempana kielenä on suomi eikä ruotsi.
– Ohjaajani oli ruotsinkielinen. Heti alkajaisiksi hän kysyi, kuinka ruotsin kieli ylipäätään sujuu, ja vastasin että aika alkeistasolla, mutta kyllä tilanteissa pärjään. Huomasin kuitenkin jo siinä kohtaa, kuinka hänen asenteensa muuttui todella nihkeäksi ja tuntui, että käytös minua kohtaan oli vähättelevää.
– Minun hoitotyöni osaamista kyseenalaistettiin heti ensimmäisten päivien aikana, opiskelija kertoo.
"Mikset mene sitten muualle harjoitteluun"
MTV Uutisten haastattelemista sairaanhoitajaopiskeljoista lähes kaikki kertovat tunteneensa olonsa harjoittelujaksolla ahdistavaksi.
Eräs vaativan kuntoutuksen osastolla harjoittelussa ollut opiskelija kertoo, kuinka hän koki suurta epävarmuutta hoitotoimenpiteitä tehdessä, kun ohjeet tekemiseen tulivat ruotsiksi.
– Koin haastavaksi hoitotoimenpiteen suorittamisen ruotsin kielellä, kun sitä ei vielä suomeksikaan osaa. Tuntuu, että oppiminen jäi vajaaksi kielimuurin takia, kun en ymmärtänyt mitä sanottiin. Pelotti myös, että tulee tehtyä hoitovirheitä, kun kaikki tuntui niin epävarmalta. Oli vaikeaa ohjata ja neuvoa potilasta eri kielellä.
Opiskelija kertoo pahoitelleensa muille työntekijöille, ettei osaa hyvin ruotsia. Siihen hän kertoo saaneensa vastaukseksi törkeyksiä.
– Opiskelijan kohtelu ei ollut ystävällistä. Jos ei osannut sanoa ruotsiksi asioita, tuli vastaus että mikset mene muualle harjoitteluun, jos et osaa ruotsia. Minulle ei tullut tästä kovin tervetullut olo, hän kertoo.
"Missään nimessä emme hyväksy"
MTV Uutiset tavoitti Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnusen, joka pitää harjoittelijoiden keskuudesta ilmennyttä tyytymättömyyttä valitettavana asiana.
Kinnunen kuitenkin kertoo MTV Uutisille, että hän ei ole aiemmin kuullut vastaavanlaista palautetta keskussairaalassa harjoittelua suorittaneilta opiskelijoilta.
– Ensimmäistä kertaa kuulen tällaista palautetta. Mutta kun tällaista palautetta tulee, niin pitää lähteä kovasti selvittämään, onko kyse yksittäisistä tapauksista vai onko sitä tapahtunut useammin, Kinnunen kertoo.
Kinnunen sanoo, että heillä ei ole keskussairaalassa sellaisia opetusmetodeja, että suomenkielinen opiskelija jätetään yksin ruotsinkielisen potilaan kanssa.
– Missään nimessä emme hyväksy sellaisia tilanteita. Asiakkaiden ja potilaiden hoito ja turvallisuus on kaikkein tärkeintä.
Kinnunen kuitenkin haluaa korostaa, että keskussairaalan potilaista yli puolet puhuu äidinkielenään ruotsia, ja se kohdistaa työntekijöihin myös tiettyjä vaatimuksia.
Se voi olla hänen mukaansa opiskelijoille myös mahdollisuus parantaa kielitaitoa.
– Tämä näkyy myös toki meidän henkilöstössä. Meidän henkilöstömme äidinkieli on puolet ja puolet. Meidän henkilöstöllämme on toki kielitaitovaatimukset, kyllä täällä henkilöstö on kokonaisuudessaan kaksikielistä. Opiskelijoilta ei voi tietenkään vaatia kaksikielisyyttä, mutta pitää olla tietoinen, ettei pärjää ilman halua oppia toista kieltä. Molemmat kielet ovat läsnä arjessa, Kinnunen kertoo.
Marina Kinnunen sekä Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijapalveluiden päällikkö Juha Vierola kommentoivat tapausta laajemmin MTV Uutiset Liven lähetyksessä. Katso lähetys yläpuolelta.