"Syrjivä käytös ei ole hyväksyttävää" – Vaasan AMK vastaa kritiikkiin suomea puhuvien huonosta kohtelusta keskussairaalassa

Vaasan AMK:n suomea puhuvat opiskelijat kokevat tulleensa syrjityiksi kaksikielisessä keskussairaalassa – Näin koulu ja keskussairaala vastaavat 4:18
Vaasan AMK:n suomea puhuvat opiskelijat kokevat tulleensa syrjityiksi kaksikielisessä keskussairaalassa. Näin koulu ja keskussairaala vastasivat MTV Uutiset Livessä aiheeseen.

Uutisoimme torstaina siitä, kuinka Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijat tuntevat huonoa omatuntoa ruotsin kielen taitamattomuudesta keskussairaalan harjoittelujaksolla.

MTV Uutisten haastattelemat, huonosti ruotsia puhuvat opiskelijat ovat olleet ahdistuneita siitä, kuinka heidät on laitettu "kylmään veteen" oppimaan ja yksin ruotsia puhuvien potilaiden kanssa.

– Itse olen kotoisin muualta, paikkakunnalta, jossa ruotsia ei puhu oikeastaan kukaan, ja vaikka yritin sitä ahkerasti opiskella, niin en sitä koskaan oppinut. Ohjaajani logiikka taitojeni parantamiseksi oli se, että hän laittoi minut hoitamaan aina, joka vuorossa, kaikki osaston ruotsinkieliset potilaat, ja hän jätti mut heidän kanssaan yksin, kertoo eräs opiskelijoista.

Opiskelijat kertovat kokeneensa syrjintää, kun ruotsin kieli ei ole taittunut täydellisesti.

– Minun hoitotyöni osaamista kyseenalaistettiin heti ensimmäisten päivien aikana, eräs opiskelija kertoo.

– Opiskelijan kohtelu ei ollut ystävällistä. Jos ei osannut sanoa ruotsiksi asioita, tuli vastaus, että mikset mene muualle harjoitteluun, jos et osaa ruotsia. Minulle ei tullut tästä kovin tervetullut olo, kertoo toinen opiskelija.

Suomenkielinen koulutus, kaksikielinen toimintaympäristö

Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijapalveluiden päällikkö Juha Vierola kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että koulu toivoisi, että valmistuneet pystyisivät toimimaan kaksikielisissä olosuhteissa.

Hän kuitenkin ymmärtää, että se ei ole kaikille helppoa. Asia kun ei ole muutenkaan hänen mukaansa täysin yksiselitteinen.

– Tässä on tämä, että missä kohdin nämä oikein kohtaavat. Meillä on suomenkielinen sairaanhoitajakoulutus mutta käytännössä sitten kaksikielinen toimintaympäristö, Vierola kertoo MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

"Syrjivä käytös ei ole hyväksyttävää, tuli se mistä suunnasta tahansa"

Vierola korostaa, että harjoittelu on sairaanhoitajaopiskelijoille äärimmäisen tärkeä osa koko koulutusta.

Opiskelijoiden pitää pystyä tekemään harjoittelunsa hyvässä hengessä, siten, että siellä myös opitaan asioita.

– Harjoittelu on pakollinen osa opintoja. Sairaanhoitajakoulutuksessa harjoittelu on 75 opintopistettä 210 opintopisteestä.  Se on aika merkittävä osa tutkinnon suorittamista. Toivotaan, että tämä harjoittelu tapahtuu hyvässä yhteistyössä harjoittelijan ja ohjaajan välillä, Vierola kertoo.

Kielen vuoksi syrjimistä Vierola ei sulata.

– Syrjivä käytös ei ole hyväksyttävää, tuli se mistä suunnasta tahansa. Pitää pystyä molemmilla kielillä toimimaan, ei vain yhdellä kielellä. Ohjeet pitää tulla ymmärretyksi, VIerola kertoo MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Katso Vierolan haastattelu sekä sairaanhoitopiirin johtaja haastattelu yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat