Vaasan alueella ollaan jo lähellä koronaepidemian leviämisvaihetta – sairaanhoitopiiri ottaa kovemmat suositukset käyttöön: "Tilanne ei ole hyvä"

7:52
Koronan leviämisvauhti kiihtyy nyt monessa sairaanhoitopiirissä – katso videolta Vaasan sairaanhoitopiirin johtajan koko haastattelu.

Vaasan sairaanhoitopiirissä koronatartunnat ovat lisääntyneet runsaasti. Sairaanhoitopiirin johtajan mukaan tartunnan saaneet ovat pääosin opiskelijoita ja tartuntoja on jäljitetty opiskelijatapahtumiin. 

Koronan leviämistä mitataan Suomessa kolmen eri vaiheen avulla. Näitä ovat perustaso, kiihtymisvaihe sekä leviämisvaihe.

Sosiaali- ja terveysministeriön määritelmien mukaan leviämisvaihe on vaiheista pahin, sillä silloin tilanne on siirtymässä hallitsemattomaksi.

  • Perustaso: vastaa tilannetta keskikesällä 2020. Tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen, kotoperäisten tartuntojen osuus on pieni.
  • Kiihtymisvaihe: alueellinen ilmaantuvuus on suuruusluokkaa >10-25/100 000/14vrk. Paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka pääsääntöisesti jäljitettävissä ja sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.
  • Leviämisvaihe: tartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin, suuruusluokassa >18-50/100 000/14vrk. Tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10%. Alle puolet tartuntalähteistä on jäljitettävissä, sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Lähde: STM 

Suomen sairaanhoitopiireistä lähimpänä tätä vaihetta ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, sekä vähän ehkä yllättäen, Vaasan sairaanhoitopiiri. 

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen pitää tilannetta huolestuttavana. 

– Pohjanmaalla ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 43,5. Jos pelkkää Vaasaa tarkastellaan, niin luku on jo yli 80. Positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista on yli kahden prosentin, ja tartuntojen päivittäinen kasvunopeus yli 10 prosenttia. Jäljityksiä ei ole kaikkia pystytty enää tekemään, joten tilanne ei ole hyvä, hän toteaa. 

Tartuntaketjujen jäljitettävyys on kuluneen viikon aikana heikentynyt huomattavasti. Tartuntojen määrä on tällä hetkellä 173, ja sunnuntain aikana uusia tartuntoja on todettu 14.

Kouluja kehotetaan etäopetukseen

Vaasan sairaanhoitopiirissä leviämisvaiheen kriteeristöä täytetään jo suurilta osin, mutta Kinnusen mukaan yksi merkittävä kriteeri jää onneksi täyttämättä.

– Alueella ei ole yhtään ainoaa ihmistä, joka tarvitsisi sairaalahoitoa. Se on varmasti kytköksissä siihen, että meidän alueellamme tartunnan saaneista suurin osa on opiskelijoita.

Kinnusen mukaan tartuntoja on onnistuttu jäljittämään lähinnä erilaisiin opiskelijatapahtumiin. Siitä johtuen alueelle on annettu uusia suosituksia. 

– Jo perjantaina alueelle annettiin vahva suositus kasvomaskien käytöstä, mutta sen lisäksi Vaasassa lukioita, toisen asteen koulutuksia sekä korkeakouluja suositellaan etäopetukseen kahdeksi viikoksi. Ikäihmisten suojaamiseksi korostamme vierailijoiden kasvomaskisuositusta, hän listaa. 

Vaasan alueen lukiot ja muut toisen asteen oppilaitokset sekä korkeakoulut siirtyvät kahdeksi viikoksi etäopetukseen tai vuoro-opetukseen maanantaista 5.10. alkaen. Myös kasvomaskeja on käytettävä.

Vaasan alueen tilannetta käydään seuraavan kerran läpi tiistaina, jolloin mahdollisista uusista suosituksista ja rajoituksista päätetään. 

Katso koko sairaanhoitopiirin johtajan haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja