Vaaratilanteita ja erikoisia vessareissuja – Lue lukijoiden kokemukset unissakävelystä!

Unen aikana ihminen voi kokea ihmeellisiä asioita – jotkus myös fyysisesti. Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, ovatko he kohdanneet unissakävelyä.

7-vuotias poikani harrastaa unissakävelyä. Kerran, noin tunti nukkumaan menon jälkeen, hän käveli keittiöön. Ajattelin, että varmaan menee juomaan. Kuului veden lorinaa. Menin katsomaan, koska luulin, että nyt se kaataa mehua lasiin ja kaikki menee ohi lasista ja valuu lattialle. Mutta ei.

Poika seisoi hellan edessä pissalla ja sen jälkeen etsii hellan yläpuolelta vielä hienosti nappulaa ja veti "pöntönkin". Itse olin ihan sanaton ja nauratti ihan hirveästi. Kysyin, että mitä sä teet? Poika tuijotti mua ihan ihmeessä ja vastasi: " No kävin pissalla tietysti, eikö saisi vai?" Hän kömpi takaisin sänkyyn. Aamulla hän ei muistanut asiasta yhtään mitään.

Joskus hän saattaa keskellä yötä kävellä alakertaan sohvalle ja pistää telkkarin päälle. Hän on kuulemma katsomassa lastenohjelmia, kun hänen mielestään on aamu: vaikka kello onkin yksi yöllä!

Unissakävelijän äiti

Opiskeluaikanani olin mennyt alasti jääkaapille, syönyt leivän ja mennyt sen jälkeen eteiseen pukemaan kenkiä jalkaan. Äitini oli kysäissyt, että mitä ihmettä oikein tein.

Olin kiukkuisesti tokaissut takaisin että "höh, mähän sanoin sulle, että mä meen aamulla töihin". Tämän jälkeen olin kömpinyt muina miehinä takaisin petiin ja herännyt aamulla tietämättä mitään öisistä puuhistani.

Tiina

Olen unissakävelevää tyyppiä, ja jos en viikoittain, niin ainakin kuukausittain kävelen unissani.

Mielenkiintoisimmat muistot liittyvät kuitenkin teini-ikään, jolloin muun muassa olin yöllä unissani irrottanut kaikki julisteet seinältä. Operaatio vaati myös kiipeilyä pöydällä ja parvisängystä kurkottelua. En tiedä, oliko musiikkimaku sitten kokenut yhtäkkisen muutoksen vai mikä oli syynä. Ripustelin julisteet kyllä seuraavana päivänä takaisin ja ne saivat olla sen jälkeen rauhassa.

Toinen muisto on siitä, kun herään aamuyöllä isäni terävään vihellykseen. Asuimme maalla ja meillä oli hevosia. Olin unissani kävellyt talon läpi ja pihalla noin 150 metriä, ja seisoin hevosaitauksen vieressä taputtamassa hevosia. Kävelemisen lisäksi kanssani voi nukkuessani keskustella, vastailen kuulemma aivan selkeästi kuin olisin hereillä, mutta keskustelun aiheet sitten paljastavat että nukun.

ZH

Lähdin kahtena peräkkäisenä yönä kävelemään unissani parvisängystä. Ensimmäisenä yönä osasin mennä tikkaita pitkin alas ja takaisin ylös, mutta seuraavana yönä oikaisin reunan yli ja putosin katon rajasta selälleen alla olevan pöydän kautta lattialle. Se oli niin säikähdyttävä kokemus, että parvisänky lähti kiertoon sinä päivänä.

Jonsered

Olin lapsena unissakävelijä. Olin kerran ylittänyt kätkyen, jossa oli vauva nukkumassa, tyyny kainalossa.

Kerran olin taas käynyt pissalla keittiössä pesuvatiin, toisten ollessa vielä iltaa istumassa.

Aikanainen

Lapsuudessani olen kävellyt ja touhunnut useinkin unissani. Sänkyvaatteeni olen pedannut patjaa myöten lattialle. Täkin kanssa olin ollut menossa eteisessä ulos talvella, kun mummoni oli pysäyttänyt minut ja ihmetellyt öistä kulkuani. Olin ollut menossa ulos mattoa puistamaan, siis täkki kainalossa.

Naapurissa yökylässä ollessani olin avannut ikkunan ja ollut hyppäämässä ulos siitä. Ystäväni äiti oli herännyt kulkemiseeni ja vienyt minut sänkyyn takaisin. Ei ollut kuulemma koti-ikäväkään vaivannut.

Kulkemiset ja tekemiset unissani ovat jääneet lapsuuteen. Silloin asuttiin pienissä asunnoissa, joten aina joku heräsi kulkemisiini unissani, eikä vahinkoja päässyt tapahtumaan.

Uneksija

Heräsin rappukäytävästä alushousuisillani, heräsin heti kun olin painanut oven lukkoon. Onneksi asuinkaverini heräsi, kun huhuilin postiluukusta.

Elina

Kävelyt alkoi noin tunnin päästä nukahtamisesta. Tulin kuulemma hirveällä vauhdilla ja touhulla sekä kantapäiden paukkeella makuuhuoneesta, yleensä ulkoeteiseen asti, jolloin mies kysyi mihin olen menossa.

Yleensä herääminen siitä harmitti ja selostin, katson vain olinko ottanut päivän lääkkeet. Mietimme, minkä haan asennamme oveen, että en vipeltäisi kohta nansolainen päällä kylällä. Kävelyt ovat jääneet pois, kun jäin työelämästä eläkkeelle

Pellavapää

Esikoiseni synnyttyä mieheni oli armeijassa ja olin hyvin yksin lapsen kanssa. Heräsin useana yönä esim. kylpyhuoneesta seisomasta. Myös esikoiseni kävelee unissaan.

Äitiliini

Olin vuokralla erään omakotitalon yläkerrassa likkakaverini kanssa, opiskeluaikana, ja talon vieressä kulki vilkasliikenteinen iso tie. Juuri ennen nukkumaan menoa sanoin likkakaverille: laita ovi lukkoon ja piilota avain niin, etten näe missä se on. Muutoin ovi ei ollut koskaan lukossa. Miksi näin - hän kysyi. Sanoin, etten tiedä, mutta tee niin.

Kävimme nukkumaan. Seuraavan kerran kun heräsin, hakkasin sitä lukittua ovea, mutta... toisaalta olin niissä portaissa menossa alaspäin. Kun heräsin, olin ihan hölmistynyt ja käännyin katsomaan likkakaveriani. Hän oli kauhuissaan sänkynsä nurkassa. Kysyin, mitä oli tapahtunut. Hän sanoi, että olet ainakin vartin hakannut sitä ovea.

Unissani olen kävellyt ihan pienestä lapsesta asti, vielä nykypäiviin, ja olen kohta 60-vuotias. Ja onhan näitä kaikenlaisia tapahtunut: olen siivonnut unissani, hakenut puita talvipakkasella naapurista ja niin edelleen.

Eve

Mieheni näkee jatkuvasti painajaisia, jotka näyttävät ulkopuoliselta siltä, että nukkuja on hereillä: Hän nousee ylös sängystä aivan paniikissa, silmät täysin auki rävähtäneinä.

Hän voi keskustella paikalla olevien kanssa, mutta näkee ympäristön osittain aivan erilaisena kuin se on, eli hän voi nähdä ylimääräisiä ihmisiä huoneistossa ja kuvitella esimerkiksi, että talo kaatuu tai palaa, tai että hän on onnettomuuspaikalla, jossa on hädissään lähdettävä pelastamaan ihmisiä.

Hän usein suuttuu minulle, kun en usko häntä tai välitä onnettomuudesta, vaan väitän hänen nukkuvan. Aamulla hän yleensä muistaa tämän tapahtuman tai keskustelun ainakin osittain. Mistäköhän tässä on kyse?

T

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja