Väärät raiskausilmoitukset lietsovat turhaa pelkoa

Turun Sanomien mukaan raiskausilmoituksista joka viides on perätön. Perättömät raiskausilmoitukset ovat lisääntyneet samaa tahtia naisten alkoholinkulutuksen kanssa, sillä aiheettomia ilmoituksia tehdään yleensä ajattelemattomasti humalassa.

Sen lisäksi, että perättömät ilmoitukset työllistävät turhaan poliisia, ne myöskin lietsovat turhaa pelkoa naisissa. Se myös on vaikeaa raiskauksen kohteeksi oikeasti joutuneille uhreille.

- Se haittaa oikeasti rikoksen kohteeksi joutuneita. Myöskin jos se on hyvin näyttävästi uutisoitu, niin sitten naiset pelkäävät joillain alueilla ihan syyttä, kertoo seksuaalirikoksiin erikoistunut rikosylikonstaapeli Marja Vuento Helsingin poliisista.

Rikosilmoitusta vastaanottaessaan poliisi joutuu ottamaan huomioon myös mahdollisuuden, että raiskausilmoitus saattaa olla perätön. Vuennon mukaan kokonaisuus ratkaisee jutun tutkinnassa.

- Kokeneille poliiseille se on aika paljon intuitiosta kiinni. Myös juttua tutkittaessa olosuhteista käy selville, että se mitä ilmoittaja kertoo on ristiriidassa poliisin tapahtumapaikalla tekemien havaintojen kanssa.

Nainen ei kehtaa perua puheitaan

Vuento ihmettelee, että miten asia on tullut ihmisille niin suuren yllätyksenä, koska poliiseille tämä on hyvin tuttu ilmiö.

- Yleensä tämä liittyy hyvin vahvaan humalatilaan. Vahvassa humalatilassa tullaan sanoneeksi jollekulle, että on joutunut seksuaalirikoksen kohteeksi. Sitten naisihminen kiikutetaan poliisin luo, eikä tämä kyseessä oleva nainen enää kehtaa perua puheitaan.

Humalatilan lisäksi motiivina perättömälle raiskausilmoitukselle voi Vuennon mukaan myös olla uskottava selitys yön poissaololle.

- Sekä teinitytöt että aikuiset naiset tarvitsevat selitystä kumppanilleen tai sitten voidaan hakea jotenkin myötätuntoa tai sympatiaa tai huomiota.

Vuennon mukaan myös muista rikoksista tehdään perättömiä rikosilmoituksia.

- Se on ihmismielen ominaisuus, että ei puhu aina totta.

Lue myös:

    Uusimmat