Mainos

Vaarallisten kemikaalien käyttö tiukempaan syyniin

Palavien nesteiden ja vaarallisten kemikaalien käyttöä valvotaan tulevaisuudessa entistä tiukemmin. Helmikuun alussa astuivat voimaan terveydelle ja ympäristölle haitallisten kemikaalien käsittelyä koskevat säädökset. Myös nestekaasun, maakaasun ja räjähteiden käytön valvontaan tulee muutoksia.

Säädökset korostavat toiminnanharjoittajan omaa vastuuta ja omia järjestelmiä. Laajamittainen teollinen käsittely ja varastointi edellyttää vastaisuudessa Turvatekniikan Keskuksen lupaa. Vähäisestä kemikaalien käytöstä ja varastoinnista tehdään ilmoitus kunnan viranomaiselle.

Suurimpien tuotantolaitosten on tehtävä toiminnastaan erityinen turvallisuusselvitys. Laitosten on jatkossa asetettava turvallisuusselvitys ja siihen liittyvä vaarallisten kemikaalien luettelo yleisön nähtäväksi. Tuotantolaitosten lähialueella on lisäksi jaettava tiedote, jossa annetaan toimintaohjeet onnettomuustilanteissa.

Kemikaalien käyttäjiltä ei kuitenkaan enää vaadita ilmoituksia jokaisesta pienestä muutoksesta. Laitosten turvallisuusjärjestelmän toimivuuden selvittäminen jää viranomaisten tekemien määräaikaistarkastusten yhteyteen.

Uusien säädösten taustalla on EU:n Seveso II -direktiivi, jolla pyritään vähentämään suurten kemikaalionnettomuuksien mahdollisuutta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.