Mainos

Vaarallisia raketteja kaupoissa

Turvatekniikan keskus Tukes on löytänyt markkinoilta vaarallisen Queen Star -nimisen ilotulitesarjan, jonka tuotteet saattavat aiheuttaa vaaraa käyttäjälle. Maahantuoja on sama kuin kuululla Komet Bombilla.

Tukes pani Queen Star -rakettivalikoiman myyntikieltoon ja kehotti kuluttajia jättämään seitsemän rakettia sisältävät pakkaukset käyttämättä sekä palauttamaan ne myyntipaikkaan.

Raketttivalikoiman maahantuoja on Tulilo Oy, ja valikoimaa on ollut myynnissä ainakin Rakettikeijun myyntipisteissä ympäri maata.

Koeammunnat paljastivat

Tukes havaitsi myynnistä poimittujen Queen Star -pakkauksen rakettien olevan koeammuntojen perusteella käyttäjille vaarallisia. Ne voivat räjähtää jo telineessä tai liian alhaisella korkeudella, jolloin raketin välittömässä läheisyydessä olevat joutuvat vaaraan. Queen Staria on ollut myynnissä mm. Helsingissä, Oulussa ja Turussa.

Helsingissä sitä myytiin Sotka-kalustetalossa Itäkeskuksessa Kauppakartanontie 12:ssa, ET-Freetimessä Kalevankatu 3:ssa ja Isokirppiksessä Orvusniementie 3:ssa Malmilla.

Oulussa myytiin Queen Staria autoliike Aineessa ja Turussa Sotka-kalustetalossa Satakunnantie 183:ssa ja Lainalaatikossa Kupittaan asemalla.

Sotka-kalustetalon tiloissa raketteja myyvä yrittäjä korosti, että Sotka-kalustetalo ei myy raketteja. Se ainoastaan vuokraa tiloja rakettien myyjille. Osa rakettien myyjistä käyttää Rakettikeiu-nimeä, osa vähittäismyyjistä on urheiluseuroja.

Komet teloi 200 ihmistä

-Queen Starin maahantuoja Tulilo Oy on sama firma, joka oli viime uutenavuotena surullisten kuuluisiksi tulleiden Komet Bomb -tulitteiden maahantuoja, kertoo Tukesin toimialajohtaja Heikki Salonen.
Salosen mukaan Komet Bombien yllättävistä räjähdyksistä ilmoitettiin silloin yli 300 kertaa, näistä tapauksista loukkaantui 200 ihmistä, joista vakavasti 35 ihmistä.

Tampereella "Komet kakkonen"

Tamperelainen liike on myynyt käyttökieltoon asetettuja hyvin voimakkaita ilotulitteita. Poliisi varoittaa ostajia, että jättirakettia ei pidä sytyttää.

Myynnissä ollut Jätti-Pommi 5335 kuuluu Turvatekniikan keskuksen määrittelemälle kiellettyjen rakettivalmisteiden listalle. Komisario Tauno Pollari kehottaa, että jättipommit palautetaan liikkeeseen tai palolaitokselle.

Kiellettyjä raketteja oli kaupan Sammonkadun varrella sijaitsevassa myymälässä. Poliisi selvittää vielä myytyjen rakettien määrää, mutta ilmeisesti vain yksi vaarallinen pommi pääsi asiakkaille saakka.

Jätti-Pommi 5335 on noin 40 sentin korkuinen ja halkaisijaltaan 7,5 sentin paksuinen lieriö. Sen sytytyslanka on lyhyt ja räjähdysainemäärä samaa luokkaa kuin Komet Bomb 3:ssa, joka vuosi sitten aiheutti paljon loukkaantumisia. Jättipommien jäljitys alkoi yhden asiakkaan aloitteesta. Hän alkoi epäillä paukkujen kuuluvan kiellettyyn rakettisarjaan.
(STT-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.