Vääntö kuntien määrästä ei ota loppuakseen

Väittely kuntien sopivasta määrästä ei ota laantuakseen. Etenkin hallituspuolueet keskusta ja kokoomus ovat räikeästi eri linjoilla siitä, miten rajusti kuntien määrää pitää tulevina vuosina vielä karsia nykyisestä 342:sta.

Keskusta hyökkäsi tänään puoluesihteeri Timo Laanisen suulla kokoomuksen ja SDP:n kuntaremonttiaikeita vastaan. Laanisen mielestä sinipuna-akselin into kuntien määrän vähentämiseen on uhka demokratialle, jos jopa tuhansia luottamushenkilöpaikkoja vähenee kuntien hallinnoista.

Hän katsoo, että kuntatalouden ongelmiin on myös taloudellisesta näkökulmasta järkevämpää hakea ratkaisuja palvelurakenteita uudistamalla.

SDP:n varapuheenjohtaja Ilkka Kantola ihmetteli Laanisen nihkeyttä jatkaa kuntauudistusta ja myös tämän huolta demokratiasta.

- Todellisuudessa monimutkaisten hallintorakenteiden purkaminen vahvistaa demokratiaa, parantaa palveluita ja lisää tehokkuutta, Kantola sanoi tiedotteessaan.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa ihmettelee, asettaako keskusta Laanisen suulla kuntien ja luottamusmiesten määrän palveluiden laadun edelle.

- Kuntia on yksikertaisesti liikaa, Sarkomaa täräytti tiedotteessaan.

SAK: Alle sadan ja pian

Laanisen pelottelu sinipunan vaikutuksilla on tulkittavissa keskustalaisen vaaliaseen kalisteluksi, mutta puolueen hallituskaavailuille kiista kuntaremontin laajuudesta on hankala.

Laaninen on vihjannut, että keskustalla olisi haluja jatkaa hallitusyhteistyötä kokoomuksen kanssa, ja tällä kokoonpanolla vasta riittääkin työtä oikean kuntamäärän räknäilyssä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen arvioi viime viikolla STTK:n seminaarissa, että sata kuntaa riittää. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi arvioi samassa tilaisuudessa, että kuntien määrä vähenee vielä noin sadalla.

SDP ilmaisi kokoomukselle tukeaan, mutta täsmensi tänään, että puolueen linjaama näkemys liikkuu hieman maltillisemmin 160-170 kunnassa.

Kokoomuksen kova linja saa kuitenkin tukea myös työväenliikkeen suunnalta. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly katsoo, että määrä pitäisi saada alle sadan jo lähivuosina, jotta kuntien elinvoimaisuus ja palvelut pystytään säilyttämään.

Myös hallinnon päällekkäisyyksien purkaminen on Lylyn mielestä järkevää, ja lisäksi pitäisi pohtia, voisiko joitain nyt kuntien vastuulla olevia palveluja siirtää valtion hoidettavaksi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat