Mainos

Vaalirahoitusjupakka taas yksi naula politiikan uskottavuuden arkkuun

Vaalirahoituskohu on laittanut usean kansanedustajan uskottavuuden koetukselle. Politiikan tutkija Kimmo Grönlund on sitä mieltä, ettei vaalirahoitussotkun suurin ongelma ole se, että on eettisesti väärin rikkoa lakia, vaan lähinnä se, että politiikka menettää useiden peräkkäisten skandaalien myötä viimeisetkin uskottavuuden rippeensä.

Mutta eikö sentään ole jotain mätää siinä, että ministeri saa kenkää naissotkujensa vuoksi, mutta lakia rikkova lainsäätäjä pääsee kuin koira veräjästä?

- Kun sanktioita ei ole säädetty, niin vaikuttaahan se varmasti lain noudattamisen orjallisuuteen. En osaa sanoa, onko oikein tunnustaa tekosensa, kun politiikasta on kysymys. Kansalaisethan valitsevat kansanedustajat, joten ensi vaaleissa tuomiot varmaankin vasta jaetaan, Grönlund pohtii.

- Ministeriähän kansalaiset eivät valitse, joten on oikein, että tässä tapauksessa tuomion antavat muut tahot. Ja eihän Kanervan erottaminenkaan pelkistä tekstiviesteistä johtunut, kyllä taustalla oli enemmänkin ministerin yleinen suhtautuminen vastakkaiseen sukupuoleen, Grönlund sanoo.

Matti Vanhanen paljastui saaneen rahoitusta yhdistykseltä, jonka rahojen taustalla on liikemies Toivo Sukari. Vanhanen on painokkaasti puolustanut Sukarin Ideapark-hankkeita, mutta kytköksen paljastuttua kiistänyt tienneensä rahoituslähteistä. Onko mahdollista, ettei Vanhanen tiennyt vaalirahoituksensa taustoista?

- Hän joko valehteli, ettei tietäisi, tai sitten hän on uskomattoman sinisilmäinen - eikä se pääministerin asemassa ole paljon parempi vaihtoehto.

Grönlund on sitä mieltä, että vaalirahoituslakia tulisi tarkastella aivan uudessa valossa, ja ilmoitusvelvollisuuden summan kattorajaa pitäisi myös pohtia.

- Moraalisesti on ongelmallista, että kansanedustajien on mahdollista ottaa vastaan suuria määriä rahaa eri tahoilta ja säilyä silti ilman liike-elämän kytköksiä. Niin kauan kuin rahoitus ei ollut tiedossa, kansalaisten oli helpompi uskoa politiikkaan. Ideaalitilanteessa poliitikko voisi tietenkin pysyä täysin rahoituskytkösten ulkopuolella, mutta minun on kyllä vaikea uskoa, että Vanhanen olisi ollut epätietoinen vaalirahoituksensa taustoista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.