Mainos

Vaalirahasotkut näkyvät poliisin lahjusrikostilastoissa

Lahjusrikollisuuden rakenne on muuttumassa Suomessa.

Keskusrikospoliisin tietoon parina viime vuotena tulleiden lahjusrikosten tekotapa on muuttunut aiemmasta katukorruptiosta korkeamman tason virkamiehiin kohdistuviin lahjusepäilyihin.

Niin sanotussa katukorruptiossa on kyse siitä, että esimerkiksi poliisi yritetään lahjoa luopumaan sakon kirjoittamisesta. Yleensä tällaisissa rikosepäilyissä tarjottua lahjusta ei ole otettu vastaan. Viime vuonna kirjattiin vain yksi katukorruptioon liittynyt rikosilmoitus.

- Suomessa on perinteisesti ollut alemman tason virkamiesten toiminta hyvin läpinäkyvää ja siinä emme ole havainneet muutosta. Tähän liittyy se, että Suomessa virkamiesten palkkaus on yksityiseen sektoriin verrattuna melko hyvä. Kansainvälisestikin virkamiehiin kohdistuvat lahjusrikokset liittyvät paljolti virkamiesten matalaan palkkaan, arvioi rikoskomisario Juuso Oilinki Keskusrikospoliisista.

Krp:n mukaan lahjontarikosepäilyt kohdistuvat nykyisin entistä enemmän korkeamman tason virkamiehiin, jotka osallistuvat yhteiskunnallisesti merkittävien päätösten tekemiseen, sekä poliittisiin päätöksentekijöihin. Heihin kohdistuneita rikosepäilyjä tuli poliisin tietoon viime vuonna aikaisempaa enemmän.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.