Mainos

Vaalirahasotku: Nova Groupin johtajissa neljä petosmiestä

Vaalirahojen suurlahjoittajien Toivo Sukarin ja Kyösti Kakkosen liiketonttien hankintaan käyttämä Nova Group -konserni on vitkastellut verojen maksamisessa. MTV:n uutisten tietojen mukaan verovelka kasvoi tällä viikolla noin 480 000 euroon.

Nova-konserni sai perjantaiaamuna kuulla MTV:n uutisten tietävän maksamattomista veroista. Aamulla tavoitettu Nova-konsernin vahva mies, Nova-Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtaja Arto Merisalo vakuutti, että verot maksetaan.

-Maksamme verot kesäkuun alussa. Meillä on maksusuunnitelma verohallinnon kanssa ja pidämme siitä kiinni, sanoi Nova Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtaja Arto Merisalo.

Iltapäivällä Merisalo soitti ja sanoi, että rästissä olleet verot on juuri hetki sitten maksettu.

Merisaloa pidetään Nova-konsernin todellisena aivona, vaikka hänen esimiehensä on konsernin toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki. Uutistoimitus ei tavoittanut Yli-Saunamäkeä kommenttia varten.

Yli-Saunamäki valitsi suurten puolueiden vaalirahojen saajia kohutulle Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykselle. Nova Group taas on hankkinut liiketontteja muun muassa vaalirahojen suurlahjoittajille, Ideaparkista tunnetulle Toivo Sukarille ja Tokmannin Kyösti Kakkoselle.

Tilintarkastaja moitti Novaa lähipiirilainoista

Nova-konsernin tilintarkastaja moittii yhtiötä tuoreimmassa kaupparekisteriin toimitetussa vuoden 2006 tilinpäätöksessä.

Nova oli jakanut yhtiön lähipiiriläisille lähes puoli miljoonaa euroa osakeyhtiölain vastaisia lainoja. Lainoja oli annettu jopa ilman vakuutta.

Aamulla Nova Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtaja Arto Merisalo vakuutti, että vakuusongelma on ratkaistu.

-Lähipiirilainoilla on tällä hetkellä asiaankuuluvat vakuudet ja lainat maksetaan pois tämän tilikauden aikana, Merisalo selitti.

Iltapäivällä Merisalo ilmoitti puhelimitse, että lähipiirilainat on juuri maksettu pois.

Johtajina joukko petoksista tuomittuja

Monet Novan johtajat ovat joutuneet aiemmissa liiketoimissaan toistuviin vaikeuksiin poliisin ja verottajan kanssa.

Lehdet ovat jo kirjoittaneet runsaasti Nova Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtajasta Arto Merisalosta - poliitikkojen arvostamasta rahankerääjästä. Merisalon rikosrekisteri on pitkä - yksi tuoreimmista tuomioista on Helsingin hovioikeuden tuomio törkeästä petoksesta vuoden takaa.

Nova-konsernin kiinteistökehitysjohtajana toimii Pauli Hakala. Vaasan hovioikeus tuomitsi Hakalan toissa vuonna muun muassa törkeästä veropetoksesta ja kirjanpitorikoksesta. Hakala sai puolentoista vuoden vankilatuomion ja liiketoimintakiellon.

Laki kieltää Hakalaa kuulumasta yhtiöiden hallituksiin liiketoimintakiellon aikana. Hakala ei itse pidä liiketoimintakieltoaan uskottavuusongelmana kiinteistökehitysjohtajan tehtävässä.

-Kielto ei estä minua toimimasta palkkatyössä. Nämä tuomiot ovat vanhoja lama-ajan asioita, Hakala selitti.

Kuntien kanssa asioiva kiinteistösijoitusjohtaja Erkki O. Auranen on tuomittu hovioikeudessa törkeästä petoksesta vuonna 1998. Pari vuotta aiemmin hän sai toisessa jutussa tuomion yhdeksästä petoksesta. Uutistoimitus ei tavoittanut Aurasta kommenttia varten.

Nova-konsernin aluejohtaja Erkki Pursiainen on tuomittu hovioikeudessa törkeästä väärennyksestä ja törkeästä petoksesta kymmenen vuotta sitten.

- On yhteensattumaa, että näin monta tuomittua liikemiestä on samassa yhtiössä töissä, Pursiainen sanoo.

Todellisuudessa osa miehistä on osallistunut Merisalon liiketoimiin aiemminkin. Miehiä yhdistää talousrikollisuuden lisäksi myös toiminta kristillisissä piireissä. Nova Group Oy jopa kustantaa kristillisen Radio Dein Ihmisen tie -ohjelmaa.

Merisalo, Hakala ja Pursiainen ovat olleet taustavaikuttajia helluntaiseurakunnissa. Diplomi-insinööri, pastori Auranen on työskennellyt evankelisluterilaisen kirkon pappina Kouvolassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.