"Vaalirahakohu mursi poliittisen eliitin aseman"

Vaalirahakohu on tutkijoiden mukaan Suomen suurin ja kestoltaan pisin skandaali. Se sattui Suomessa aikana, jolloin yhteiskunnassa tapahtui muutenkin suuria muutoksia.

Keskiluokkaistuminen on tehnyt suurimmasta osasta kansalaisia minkä tahansa puolueen potentiaalisia äänestäjiä.

Tämä puolestaan on aiheuttanut sen, että yli puolet suomalaisista on vaihtanut kannattamaansa puoluetta 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Viestinnän tutkija Anu Kantolan on yhdessä Salli Hakalan, Juho Vesan ja Jari Väliverrosen kanssa julkaissut kirjan Hetken hallitsijat - Julkinen elämä notkeassa yhteiskunnassa. Teos pureutuu vaalirahojen aiheuttamaan kohuun.

Kantolan mukaan juuri vaalirahaskandaali paitsi aiheutti muutoksia, myös osoitti jo aikaisemmin yhteiskunnassa tapahtuneita muutoksia.

– Poliittisten eliittien asema on heikentynyt ja vastaavasti median ja kansalaisten valta on kasvanut. Vaaditaan yhä enemmän läpinäkyvyyttä eivätkä herrat saa olla rauhassa, Kantola sanoo.

Media tuottaa skandaaleja

Kantolan mukaan mediasta on tullut yhä enemmän skandaaleja tuottava koneisto, jota tässä tehtävässä ajaa koko ajan kiihtyvä kilpailu. Koko mediakenttä on tutkijan mielestä joutunut ottamaan mallia iltapäivälehdiltä.

Skandaalit saavat ihmiset vaihtamaan puoluetta, mutta suurempi syy on Kantolan mielestä se, että yhteiskunta on keskiluokkaistunut.

– Meillä ei ole enää selkeästi duunareita, maanviljelijöitä ja porvareita vaan yhä suurempi osa ihmisistä kokee olevansa keskiluokkaa. Silloin eri puolueet ovat ihan varteenotettavia vaihtoehtoja ja liikkuvat äänestäjät ovat puolueille tärkeintä vaalikarjaa, Kantola toteaa.

Ihmiset ovat Kantolan mukaan myös aiempaa kriittisempiä politiikkaa kohtaan. Hallituksessa vallinnut yksimielisyys ja poliittisten erojen vähäisyys on poikinut selvästi uudenlaisia ratkaisuja.

– On tietenkin vaarana aina se, että julkisuus liikaa viihteellistyy ja tälläiset vihapuheet muodostuvat vallitsevaksi puhetavaksi, Kantola muistuttaa.

– Silloin vallankäyttäjien on helpompi vetäytyä julkisuudesta pois. Silloin siellä esitellään vaatekaappia ja puhutaan isäsuhteen ongelmista ja varsinaiset asiat lyödään lukkoon muualla.

Tässä kehityksessä suomalaiset eivät ole Anu Kantolan mukaan yksin, kehitys on samantyyppistä monessa muussakin Euroopan maassa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat