Vaaliasiantuntijat innoissaan: Hiljainen kansa oppi puhumaan

Suomalaiset ovat alkaneet keskustella keskenään - vaalien kautta. Näin arvioi vaaliviestinnän asiantuntija, MTV3:n vaalisivujen bloggaaja Jussi Lähde.

– Suomalaiset ovat ilmaisseet mielipiteensä. Keskustelu on alkanut, sanoo Lähde.

Perussuomalaisten eduskuntavaalimenestyksen pelättiin vievän Suomea maahanmuuttajavastaisempaan suuntaan. Presidentinvaaleissa suvaitsevaisuuden puolesta puhunut Haavisto yllätti lopulta päästessään toiselle kierrokselle. Perussuomalaisten Timo Soini puolestaan ei päässyt toiselle kierrokselle.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Lähteen mielestä presidentinvaalien tulos ei kuitenkaan ollut suomalaisten vastalause eduskuntavaalien tulokselle, vaan osa vuoropuhelua.

– Edellisissä vaaleissa yksi osa kansasta sanoi, että olemme tätä mieltä. Nyt koko Suomi nosti sormensa ja sanoi että meillä on myös tämä mielipide. Alkoi keskustelu.

– Ihmiset eivät tarvitse puoluekoneistoja, vaan voivat itse ilmaista mitä mieltä ovat, sanoo Lähde.

Myös tyhjää äänestäneet pitäisi saada kiskotuksi samaan veneeseen

Tietokirjailija, MTV3:n vaalisivujen bloggaaja Marko Kulmala on innoissaan viime vaalien äänestyskuvioista.

- Politiikka on aivan liian vakava asia jätettäväksi poliitikoille, ja tässä kohtaa kansalaiset ottivat aika paljon avaimia omiin käsiin, kuten myös eduskuntavaaleissa. Tämä on mielenkiintoista, eikä tämä tule laantumaan, sanoo Kulmala.

Kulmalan mukaan presidentinvaalien toinen kierros osoitti, että eurooppalainen Suomi sai täyden kannatuksen – tai ainakin melkein.

– Toisella kierroksella avoimuuteen uskova Suomi sai sadan prosentin kannatuksen – paitsi niiden osalta jotka eivät äänestäneet ollenkaan tai äänestivät tyhjää, ja heitä oli paljon.

Kulmala ja Lähde toivovat nyt alkavan niin sanotun kolmannen kierroksen, eli vuoropuhelun jatkumisen.

- Toivomme kolmatta kierrosta, joka olisi eheytyksen aika. Se olisi kutsu yhteiseen veneeseen kaikille suomalaisille, kuvailee Kulmala.

Tänä vuonna on luvassa vielä kolmannet vaalit lyhyen ajan sisällä: syksyn kunnallisvaalit.

Lähde nimittää kunnallisvaaleja itsenäisyysvaaleiksi.

– Kuntavaaleissa ei mitata kuntien itsenäisyyttä, vaan iso joukko osaavia ja innostuneita ihmisiä alkaa mitata omaa itsenäisyyttään. He miettivät kelpaako minulle se mikä ylhäältä annetaan, vai ryhdymmekö todelliseksi länsimaiseksi demokratiaksi, jossa asiat nousevat alhaalta ylöspäin. Demokratia ei ole äänestämistä, demokratia on tekemistä, summaa Lähde näkemyksensä.

Marko Kulmalan ja Jussi Lähteen blogi: Kolmas kierros – yhdessä ja erikseen

Katso Jussi Lähteen ja Marko Kulmalan studiohaastattelu (Huomenta Suomi 6.2.2012)

Lue myös:

    Uusimmat