Mainos

Vaali-ilmoitustilaa myydään alennuksella

Suora vaalirahoitus ei ole ainoa tapa, jolla puolueet ja ehdokkaat saavat tukea vaalityölleen. Oman osansa tekevät myös monet sanomalehdet, jotka antavat vaali-ilmoittelusta tuntuvia alennuksia. Käytäntö on vakiintunut, eivätkä STT:n tavoittamat päätoimittajat pidä sitä ongelmana.

Lahdessa ilmestyvän Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala kertoo, että käytäntö on ollut olemassa pitkään. Viidenkymmenen prosentin alennus listahinnoista on annettu kaikissa vaaleissa kaikille ehdokkaille, presidentinvaaleja lukuunottamatta.

- Ilmoittelu on kallista. Minusta se on meidän pieni yhteiskunnallinen panoksemme olla tekemässä sitä vähän edullisemmaksi, Hakala sanoi.

Yleistä tai yhteistä linjaa lehdillä ei ole. Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikainen totesi, että Väli-Suomen Median lehdet päättävät linjastaan itse. Keskisuomalaisen myöntämä alennus on 30 prosenttia. Laatikaisen mielestä alennukset eivät ole sellaista tukea, jota tarvitsisi ilmoittaa.

- Sehän on täysin julkinen asia, kaikki saavat samat alennukset ja samanlaiset ehdot, eihän ne mitään salaisia ole, Laatikainen sanoi.

Seinäjoella ilmestyvän Ilkan käytäntö on samanlainen. Päätoimittaja Matti Kalliokosken mielestä olennaista oikeudenmukaisuuden kannalta on se, että alennus on kaikille sama.

- Kumpi on enemmän vaalitukea - se että annetaan alennusta listahinnasta - vai se että ostetaan tauluja ja seminaarilippuja ylihintaan, Kalliokoski pohti.

Hän huomautti, että lehtien pitää myös pysyä houkuttelevina ilmoitusvälineinä. Listahinnat johtaisivat siihen, että poliittinen ilmoittelu siirtyisi todennäköisesti ilmaisjakeluun ja suoramarkkinointiin.

Oulussa ilmestyvä Kaleva soveltaa sitä vastoin toista linjaa. Ilmoitusjohtaja Ilkka Karvosen mukaan Kaleva myy kaiken ilmoitustilansa listahintaan ja alennuksia annetaan lähinnä isommista ilmoituspaketeista.

Syksyn kunnallisvaaleista odotetaan lehdissä taas kerran tuntuvaa lisäystä ilmoitusmääriin. On kuitenkin mahdollista, että sanomalehtien ilmestyminen häiriintyy tämän vuoden vaalien aikaan. Taustalla on lehtitoimittajien työehtosopimus, joka on katkolla kolmisen viikkoa ennen vaaleja. Mahdollinen työtaistelu häiritsisi lehtien ilmestymistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.