Mainos

Uzbekistanissa jopa satoja kuolleita

Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat kymmenistä useisiin satoihin. Tuhannet yrittävät paeta naapurimaahan Kirgisiaan.

Satojen ihmisten pelätään kuolleen Uzbekistanin levottomuuksissa. Silminnäkijöiden mukaan armeijan ja mielenosoittajien yhteenotoissa surmansa saaneita on satoja. Ihmisoikeusjärjestö Appeal nostaa luvun jopa 500 ihmiseen. Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät hallitusta rauhallisten kansalaisten joukkoteurastuksesta.

Väkivalta on käynnistänyt myös pakoaallon ja tuhannet ihmiset yrittävät paeta naapurimaahan Kirgisiaan.

Uzbekistanissa silminnäkijät kertovat, että hallituksen joukot ovat tukahduttaneet itäisessä Andizhanin kaupungissa eilen puhjenneita levottomuuksia ja presidentin vastaisia mielenosoituksia voimatoimin.

Presidentti Islam Karimov puolestaan kiistää kenenkään käskeneen tulittaa mielenosoittajia. Hän syyttää ääri-islamistisia ryhmiä levottomuuksista, joissa on hänen mukaansa saanut surmansa 30 ihmistä, heidän joukossaan kymmenen poliisia. Karimov kertoo myös sadan poliisin haavoittuneen.

Mielenosoitukset pääkaupungissa jatkuvat

Kaupungin keskustaan on jälleen tänään kokoontunut väkijoukko osoittamaan mieltään itsevaltaiseksi syytettyä presidentti Karimovia ja viranomaisten toimia vastaan. Mielenosoittajat syyttävät turvallisuusjoukkoja rauhallisten mielenosoittajien joukkoteurastuksesta summittaisella tulituksella eilen.

Maan itäosassa Ferganan laaksossa sijaitsevassa kaupungissa kuului automaattiaseiden tulitusta vielä varhain aamulla, mutta ammunnan kerrottiin sittemmin vaimentuneen.

Maan sisäministeriö vakuuttaa tilanteen olevan viranomaisten hallinnassa.

Väkivaltaisuudet puhkesivat perjantain vastaisena yönä paikallista aikaa, kun aseistautunut joukko murtautui muun muassa vankilaan, josta vapautettiin ääri-islamisteiksi epäiltyjä henkilöitä.

Kapinalliset valtasivat myös paikallisen hallintorakennuksen, jonka maan turvallisuusjoukot valtasivat viranomaisten mukaan takaisin kovaotteiseksi kuvatussa hyökkäyksessä eilen. Vahvistamattoman tiedon mukaan kapinalliset olisivat vetäytyneet aluehallinnon rakennuksesta vasta tänä aamuna.

Venäjältä tukea Uzbekistanin johdolle

Venäjä on tuominnut "ääriainesten" kapinan keskiaasialaisessa Uzbekistanin tasavallassa. Samalla se ilmaisi tukensa presidentti Islam Karimoville.

Venäjän ulkoministeriön edustajan Aleksandr Jakovenkon mukaan ääriainesten hyökkäyksessä käytettiin voimaa ja epäperustuslaillisia menetelmiä.

-Venäjä tukee Uzbekistanin johtoa tänä vaikeana hetkenä, Jakovenko sanoi lausunnossaan eilen.

Aiemmin eilen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Uzbekistanin levottomuudet ovat maan sisäinen asia ja että tilanne on vakiintumassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-Itar-Tass-DPA)

(Seitsemän uutiset 14.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.