Mainos

Uzbekistanin senaatti hyväksyi USA:n joukkojen häädön

Useat senaatin edustajista vaativat myös Yhdysvalloilta korvauksia amerikkalaisjoukkojen käyttämän lentotukikohdan infrastruktuurin rakentamisesta ja sen aiheuttamista ympäristöhaitoista.

Uzbekistanin senaatti hyväksyi tänään Yhdysvaltain armeijan joukkojen häätämisen Uzbekistanissa sijaitsevasta sotilastukikohdasta. Useat edustajat vaativat Yhdysvalloilta myös korvauksia ympäristöhaitoista, joita amerikkalaisjoukkojen läsnäolo maassa on aiheuttanut. Häätämispäätös hyväksyttiin parin tunnin keskustelun jälkeen.

- Yhdysvaltain lentotukikohdan sijainnista maassamme on tullut etujemme vastaista, lausui senaattori Muriddin Zayniddinov.

Toinen senaattori sanoi puheessaan, että Uzbekistanin hallitus on käyttänyt lähemmäs 140 miljoonaa euroa lentotukikohdan tarvitseman infrastruktuurin rakentamiseen, eikä Yhdysvallat ole korvannut kuluja.

- Meillä on oikeus pyytää paitsi joukkojen poistumista, myös kompensaatiota ympäristö- ja terveyshaitoista sekä taloudellisista kuluista.

Uzbekistan ilmoitti Yhdysvalloille heinäkuun lopulla, että se aikoo häätää joukot Karshi Khanabadissa sijaitsevasta lentotukikohdasta. Maiden välit kiristyivät sen jälkeen, kun Yhdysvallat tuomitsi presidentti Islam Karimovin hallinnon toiminnan Andizhanin kaupungissa järjestetyssä mielenosoituksessa toukokuussa. Silminnäkijöiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan hallituksen joukot avasivat tulen aseettomia siviilejä vastaan ja sadat ihmiset saivat surmansa. Uzbekistanin hallitus on kiistänyt tiedot.

Yhdysvallat on käyttänyt Uzbekistanissa ja Kirgisiassa sijaitsevia Keski-Aasian tukikohtia Afganistanin operaatioihinsa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.