Niuvanniemen sairaalajohtaja paljastaa syyn: Miten taposta tuomittu 27-vuotias nainen pääsi pakenemaan hoitajien huomaamatta?

9:47
MTV Uutiset Live: Kuinka henkirikoksesta tuomittu nainen pääsi pakenemaan vankimielisairaalasta? – Niuvanniemen sairaalajohtaja vastaa

Niuvanniemen psykiatrisen sairaalan johtava lääkäri Kari Ojala taustoittaa MTV Uutiset Liven haastattelussa, millaisista olosuhteista perjantaina karannut nainen pääsi pakenemaan.

Kuopion Niuvanniemestä karannut 27-vuotias nainen oli karussa lähes neljä päivää. Poliisi tiedotti naisen jääneen kiinni maanantaina illalla.

Nainen on vuosi sitten syyllistynyt syyntakeettomana tehtyyn tappoon, jonka vuoksi hänet on määrätty tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon.

– Hän oli potilasryhmän mukana, hoitajien saattamana käymässä sairaalan kanttiinissa ja ulkoilemassa sairaalan alueella. Alue ei ole aidattu tai lukittu, kertoo sairaalan johtava lääkäri Kari Ojala.

– Siinä meni joitakin minuutteja, kun kartoitettiin mistä hänet löydettäisiin. Tällaisissa tilanteissa ollaan myös poliisin yhteydessä, ilmoitetaan potilaan poistumisesta ja pyydetään virka-apua. Siitä ei ole tietoa, onko hän saanut mahdollisesti joltakin apua sairaalan ulkopuolelta. 

Katso Niuvanniemen sairaalan johtavan lääkärin koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Osa potilaista liikkuu vapaasti

Sairaalajohtaja painottaa, ettei Niuvanniemi ole vankila vaan sairaala. Potilaita ei ole jaoteltu eri osastoille aiempien tekojensa tai esimerkiksi rikoshistorian perusteella, vaan sairauden mukaan.

Tämän vuoksi osa Niuvanniemen potilaista liikkuu sairaalan alueella itsenäisesti myös ilman valvontaa. Osa potilaista saa käydä hoitamassa asioitaan itsenäisesti sairaalan ulkopuolellakin.

– Tässä tapauksessa hänellä oli henkilökuntaa seuranaan, kuten oli tarkoituskin olla, Ojala sanoo.

MTV Uutiset Livessä johtavalta lääkäriltä kysyttiin, miten naisen karkaaminen tarkoituksenmukaisesta valvonnasta ja yksilöllisestä arvioinnista huolimatta oli mahdollista. 

– Kun toipuminen etenee ja riskit vähenevät, niin potilaan liikkumisrajoituksia on purettava. Se tapahtuu yleensä asteittain. Ensin mennään hoitajien valvomana, ja sitten edetään itsenäiseen liikkumiseen. Ymmärtääkseni hänen kohdallaan tämä järjestely olisi ollut riittävä, Ojala sanoo.

Jokaisen potilaan liikkumista ja rajoittamista koskevat päätökset tehdään siis yksilöllisesti ja perusoikeuksia noudattaen. Ojala täsmentää, että niin sanotusti laitosvaltaan perustuvia ratkaisuja ei voida tehdä.

– Tämä puolestaan altistaa meidät tekemään myös jonkinlaisia virhearviointeja ja henkilö voi päästä poistumaan. Meiltä aina joskus poistuu luvatta ihmisiä tai heitä jää palaamatta. 

Sairaalahenkilökuntaa ei epäillä

Iltalehti uutisoi maanantaina-aamulla, että karannut henkilö on Keravalla tappoon syyllistynyt 27-vuotias nainen. Ojala ei kommentoi lehtiväitettä tai sitä, kuinka vaarallinen nainen voi olla sivullisille. Naisen ei poliisin mukaan varsinaisesti epäillä olevan muille ihmisille vaarallinen.

– Yksittäisen henkilön terveystietoihin on vaikea ottaa kantaa, mutta poliisin arvioon tässä luotan. Meillä yksi hoidon peruste on sairauteen liittyvä turvallisuusuhka, eli onko henkilö vaaraksi itselleen tai muille.

Sairaalan henkilöstöön ainakaan toistaiseksi kohdistu rikosepäilyjä. Poliisi vahvisti asian MTV Uutisille maanantaina aamulla. Sairaalajohtajan mukaan sairaala kantaa mahdolliset siihen kohdistuvat seuraamukset, mikäli toiminnassa jonkinlaisia laiminlyöntejä havaittaisiin.

MTV:n Rikospaikka vieraili vuonna 2018 Niuvanniemessä. Voit lukea artikkelin täältä. Alla olevalla videolla kerrotaan muun muassa, kuinka yleisiä väkivaltaiset paot Niuvanniemessä ovat ja esitellään sairaalan tiloja.

11:32
MTV Rikospaikka: Tällainen on Niuvanniemen psykiatrinen sairaala

Artikkelia muokattu 13.9.2021 kello 21.45: Tekstiä muokattu, lisätty tieto karanneen naisen kiinnijäämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja