Niuvanniemen sairaalasta karannut nainen on saatu kiinni – poliisi: Kiinniotto sujui rauhallisesti, nainen on palautettu sairaalaan

6:09
Katso yllä oleva video: Näin sairaalan johtava lääkäri kuvailee, miten vakavasta rikoksesta tuomittu nainen karkasi henkilökunnan valvonnan alaisena.

Kuopiosta Niuvanniemen oikeuspsykiatrisesta sairaalasta karannut nainen on saatu kiinni Kuopiossa, kertoo poliisi.

Nainen oli kateissa neljättä päivää. Poliisi oli tiedottamisessaan vaitonainen, koska henkirikokseen syyllistynyt nainen saattoi poliisin mukaan seurata itseään koskevaa uutisointia.

– Etsintäkuulutettu tavattiin poliisitehtävän yhteydessä maanantai-iltana. Kiinniotto sujui rauhallisesti ja hänet palautettiin Niuvanniemen sairaalaan. Poliisi kiittää saamistaan yleisövihjeistä, Itä-Suomen poliisi kertoo.

Poliisille sateli vihjeitä pitkin päivää.

– Vihjeitä on tullut päivän mittaa ympäri Suomea. Tällä hetkellä maastoetsintöjä ei ole käynnissä, kerrottiin illalla kahdeksan jälkeen Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta MTV Uutisille.

Poliisi on aiemmin kertonut, että naista etsitään maanlaajuisesti.

– Tieto karkaamisesta on välitetty laajasti kaikkiin poliisin johto- ja tilannekeskuksiin. Hänet on etsintäkuulutettu. Tavattaessa siis ainakin pitäisi olla tiedossa, kenestä on kyse, sanoi komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista aiemmin MTV Uutisille.

Poliisi julkaisi perjantaina iltapäivällä karkaamisen jälkeen naisen kuvat, jotka olivat tallentuneet sairaalan valvontakameroihin. Joutjärven mukaan vihjeitä on tullut "Hangosta Utsjoelle" saakka, ja naisen löytämiseksi virkavallan tulisi saada tarkempia vihjeitä. Siten etsintää osattaisiin kohdistaa entistä paremmin.

– Varaudumme toki siihen, että hän pystyy liikkumaan julkisilla tai saamaan kyydin, joten hän voi olla jo kaukana Pohjois-Savosta. Myös se mahdollisuus on, että hänet löydetään maastosta menehtyneenä, komisario sanoi.

Taustalla henkirikos

Iltalehden tietojen mukaan nainen on Keravalla tehdystä taposta tuomittu nainen.

MTV Uutiset kertoi kesäkuussa, että Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tuomion tapauksesta, jossa 27-vuotias nainen tappoi miehen iskemällä tätä puukolla yli kymmenen kertaa Keravalla viime vuoden elokuussa.

–  (Syytetyn) menettely osoittaa sinnikästä surmaamispyrkimystä, minkä lisäksi hän on kidutustyyppisesti aiheuttanut (uhrille) tarpeetonta tuskaa ja pitkittänyt tämän kärsimystä. Näillä perusteilla teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, syyttäjä totesi haastehakemuksessa.

Lisäksi miehen pään ympärille oli kiedottu ilmastointiteippiä, joka kulki uhrin nenän ja suun päältä. Oikeuden mukaan uhri oli täysin puolustuskyvyttömässä tilassa joko tajuttomuuden tai lääkeaineiden ja lakan vaikutuksen vuoksi. Oikeuden mukaan nainen oli menetellyt tavalla, joka oli erityisen raaka.

Nainen todettiin kuitenkin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi, joten hänet tuomittiin syyntakeettomana tehdystä taposta ja syyntakeettomana tehdystä hautarauhan rikkomisesta. Hautarauhan rikkominen liittyi siihen, että hän oli lyönyt puukon miehen ruumiiseen.

Syyntakeettomuuden vuoksi nainen jätettiin tuomitsematta rangaistukseen.

Karkasi kanttiinimatkalla

Niuvanniemen sairaalan johtavan lääkärin Kari Ojalan mukaan karkaaminen tapahtui, kun nainen oli ulkoilemassa sairaalan aitaamattomalla piha-alueella.

– Siinä on ryhmässä käyty sairaala-alueella olevassa kanttiinissa. Käsitykseni mukaan useampia potilaita, useampia hoitajia. Siinä tilanteessa tämä henkilö on sitten poistunut ryhmästä, Ojala kertoi STT:lle sunnuntaina.

Ojalan mukaan naisen karkaaminen havaittiin hyvin pian sen tapahtumisen jälkeen.

– Käsitykseni mukaan viive oli minuuttiluokkaa, siis ihan yksittäistä minuuttia.

11:32
MTV vieraili Niuvanniemen sairaalan sisällä vuonna 2018: Näin syyntakeettomia surmaajia hoidetaan: Eristystä, sosiaalisten taitojen hiomista ja arjen opettelua

Artikkelia muokattu 13.9.2021 kello 21.42: Tekstiä muokattu, lisätty tieto etsityn naisen kiinnijäämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja