Niuvanniemen sairaalasta on aiemminkin karannut vaarallinen potilas – vuonna 2016 perheenäidin puukkosurmaaja pakeni Kuopiosta Viroon

9:47
MTV Uutiset Live: Kuinka henkirikoksesta tuomittu nainen pääsi pakenemaan vankimielisairaalasta? – Niuvanniemen sairaalajohtaja vastaa

Kuopion Niuvanniemen sairaalasta on ennenkin karannut potilaita. Vuonna 2016 poliisi etsi tappoon syyllistynyttä miestä.

Poliisi etsii edelleen Kuopion Niuvanniemen sairaalasta karannutta naispotilasta. Hän on ollut paossa jo neljättä päivää.

Naisen uskotaan olevan vaarallinen, jos hänen hoitoaan ei päästä jatkamaan. Tämän vuoksi poliisi toivoo havaintoja hänen liikkeistään ja mahdollisesta olinpaikasta. Iltalehden tietojen mukaan nainen on Keravalla tehdystä taposta tuomittu nainen. Surma tapahtui viime vuoden elokuussa.

MTV Uutiset kertoi kesäkuussa, että Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tuomion tapauksesta, jossa 27-vuotias nainen tappoi miehen iskemällä tätä puukolla yli kymmenen kertaa.

Vastaava pakomatka aiemmin

Nyt käynnissä oleva Kuopion Niuvanniemen potilaan etsintä ei ole ainoaa laatuaan, sillä myös vuonna 2016 sairaalasta karkasi vaarallinen potilas.

Tuolloin toukokuun kymmenentenä päivänä 22-vuotias Toivo Jouko Puranen poistui Niuvanniemen psykiatrisesta sairaalasta. Miehen pakomatka suuntautui laivalla Viroon, ja lopulta hänet otettiin kiinni Tallinnassa.

Puranen oli tuomittu vuonna 2014 syyntakeettomana tehdystä taposta. Hän oli surmannut itselleen tuntemattoman perheenäidin erittäin raa’lla tavalla. Tapahtumaketju alkoi Kouvolassa elokuussa 2014, kun Puranen oli kotiutettu Kymenlaakson sairaalan psykiatriselta osastolta, jossa hän oli ollut hoidettavana muutaman päivän ajan. 

Tuolloin uutisoitiin, että hän oli kuljeskellut ympäriinsä ja käynyt ostamassa syötävää sekä puukon odotellessaan tukihenkilön tapaamista. Hän oli päätynyt kulkiessaan omakotitaloalueelle.

Sattumanvaraisesti Puranen oli kävellyt 44-vuotiaan naisen kotipihalle ja pyytänyt naiselta juotavaa. Nainen asui omakotitalossa kaksin 7-vuotiaan tyttärensä kanssa.

Nainen ei antanut miehelle juotavaa, jonka jälkeen Puranen surmasi hänet julmalla tavalla. Hän puukotti naista lukuisia kertoja tämän kotipihalla. Uhrilla oli yhteensä 38 viilto- ja pistohaavaa kaulalla, kyljessä ja rintakehän yläosassa.

Oli kulunut vain noin puolitoista tuntia siitä, kun Puranen oli kotiutettu psykiatriselta osastolta. 

Virossa tehdyn kiinnioton jälkeen mies palautettiin Suomeen sekä Niuvanniemen sairaalaan.

Niuvanniemen sairaalassa mies oli ehtinyt olla vajaa kaksi vuotta ennen pakoaan.

Miten pakeminen on mahdollista?

Niuvaniemen sairaalan johtavalta lääkäriltä Kari Ojalalta kysyttiin MTV Uutiset Livessä, miten vaarallinen potilas on päässyt pakenemaan. Hän kertoo, että henkilöt tulevat sairauden vuoksi hoitoon. Hoidon edetessä potilaiden rajoittaminen muuttuu ja  liikkumisvapauksia lisätään. Päätökset ovat aina yksilöllisiä.

Karkaamistilanteen yhteydessä potilas oli ollut muun potilasryhmän ja hoitajien kanssa ulkoilemassa ja menossa sairaalan kanttiinin.

– Kun toipuminen etenee ja arvioidaan, että riski vähenee, niin silloin meidän on purettava liikkumisrajoituksia. Se (rajoittamisen lieventäminen) tapahtuu yleensä asteittain. Ja näin ymmärtääkseni asiaa on arvioitu, että hänen (naisen) kohdalla tämä järjestely olisi ollut riittävä, Ojala kertoo.

Nyt karkuteillä oleva nainen syyllistyi henkirikokseen viime elokuussa. Vuosi teon jälkeen hän sai liikkua sairaala-alueella jo niin vapaasti, että karkaaminen oli mahdollista.

Vuoden 2016 tapauksessa mies pääsi karkaamaan sairaalasta vajaa kaksi vuotta siitä, kun hän oli surmannut perheenäidin.

MTV vieraili Niuvanniemen sairaalassa aiemmin. Katso video ja lue juttu alta.

11:32
Näin syyntakeettomia surmaajia hoidetaan – eristystä, sosiaalisten taitojen hiomista ja arjen opettelua

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja