Uutta teknologiaa päästörajojen sijaan

Maailman suurimmista hiilidioksipäästöistä vastaavat maat ovat Yhdysvaltain ja Australian johdolla kokoontuneet ensimmäistä kertaa keskustelemaan toimistaan päästöjen vähentämiseksi.

Maiden mielestä ilmastonmuutos voidaan ehkäistä uuden teknologian avulla, eikä Kioton sopimuksen kaltaisia sitovia päästövähennyksiä tarvita.

Hiilidioksidipäästöjä pohditaan Sydneyn ilmastokokouksessa Australiassa.

Maan pääministeri sai mielenosoittajilta hiilenkatkuiset terveiset. Heidän mielestään Australian pitäisi liittyä Kioton ilmastosopimukseen

- Austalialaiset haluavat ratifioida Kioton sopimuksen. Haluamme sitoutua päästövähennyksiin, haluamme päästöille hinnan ja rajat ja haluamme ne nyt heti, Australian vihreiden kansanedustaja Christine Milne painotti.

Kokouksessa vakuutettiin, että tiukkoja päästörajoja ei tarvita. Ilmastonmuutos saadaan kuriin kannustamalla teollisuutta kehittämään uutta vähäpäästöistä teknologiaa.

- Yksityinen sektori, yritykset, tekevät taloudelliset päätökset. Viime kädessä juuri yritykset ratkaisevat päästöongelman, Yhdysvaltain energiaministeri Samuel Bodman sanaili.

"Pelkkä teknologia ei riitä"

Suomalaisasiantuntijan mielestä uutta teknologiaa kyllä tarvitaan ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä, mutta se ei yksin riitä.

- Teknologian kehittäminen on hidasta. On kyse 10-20 vuodesta, kun uusi teknologia kehitetään laboratoriosta sille asteelle, että sitä voidaan käyttää käytännössä, tutkimusprofessori Ilkka Savolainen Valtion teknillisestä tutkimuslaitoksesta muistuttaa

Tarvitaan paljon nopeampia toimia, jotta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden jatkuva nousu saataisiin pysäytettyä.

- Jos pitoisuuden nousu meinataan pysäyttää, päästöjen pitää pienentyä muutamassa vuosikymmenessä murto-osaan nykytasosta, Savolainen painottaa.

Olivat keinot sitten pakollisia tai vapaaehtoisia, ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ei onnistu, jos kaikki maat eivät osallistu päästövähennyksiin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.01.2006)

Lue myös:

    Uusimmat