Uutissuomalainen: Väkivaltaisen oppilaan erottaminen koulusta helpottuu

Näin toimii koulukiusaamista ehkäisevä Kiva koulu -ohjelma –"Kiva koulu ei ole mikään temppu" 4:54
Näin toimii koulukiusaamista ehkäisevä Kiva koulu -ohjelma.

Koulujen ja oppilaitosten mahdollisuudet kurinpitoon helpottuvat elokuussa, kun laista poistetaan kaksoisrangaistuskielto. Asiasta kertoo Uutissuomalainen. 

Jatkossa oppilasta vastaan voi olla vireillä syyte yleisessä tuomioistuimessa, ja samanaikaisesti koulu saa aloittaa oman kurinpitomenettelyn samasata asiasta. Tällä hetkellä kaksoisrangaistuskiellon takia tämä ei ole ollut mahdollista.

Elokuusta lähtien oppilaalta voidaan evätä opetus kahden koulupäivän ajaksi, jos oppilas käyttäytyy uhkaavasti tai väkivaltaisesti, kertoo Uutissuomalainen. 

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mukaan uudistus opetuksen epäämisestä on oikeansuuntainen mutta riittämätön. OAJ toivoi peruskouluille opetuksen epäämisen komeksi seuraavaksi työpäiväksi kuten lukioilla. 

– Tilanteissa on kyse siitä, että toisen oppilaan tai opettajan turvallisuus kärsii oppilaan väkivaltaisuuden vuoksi. Suunnitelman teolle siitä, miten tuetaan oppilaan palaamista opetukseen, oppilaan tarvitsemien tukitoimien järjestämiselle sekä viranomaisyhteistyölle tarvitaan riittävästi aikaa, Nina Lahtinen sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa. 

Elokuussa ammatillisen oppilaitoksen tai lukion rehtorilla ei ole toimivaltaa päättää alaikäisen opiskelijan määräaikaisesti erottamisesta. Päätöksen erottamisesta tekee koulutuksen järjestäjän tai oppilaitoksen sijaintikunnan asettama monijäseninen toimielin rehtorin esityksestä.

Uutissuomalainen kertoo, että jatkossa opettajalla ja rehtorilla on velvollisuus ilmoittaa alaikäiseen opiskelijaan kohdistuneesta kiusaamisesta, häirinnästä, väkivallasta ja syrjinnästä sekä epäillyn tekijän että kohteen huoltajalle. 

Lue myös:

    Uusimmat