Mainos

Uutisankkurin kommentti: Nuoren naisen jäätävän infernaalinen juoksulenkki – ennätyspakkasilla koirakin karkasi kotiin

Hyvää iltaa uutisista! Suomalaisten suhtautumisessa säähän on tapahtunut dramaattinen muutos. Ennätysintoilu on johtanut siihen, että mediataloja piinaa jo superlatiivien puute.

Sääkään ei ole enää sää. Se on supersää.

Sää on nykyään itsessään uutinen. Se, mikä ennen oli normaalia vuodenaikojen vaihtelua, tuntuu nyt olevan kohuotsikko. Onneksi sentään lumi-infernolle osattiin naureskella hyväntahtoisesti myös median sisällä.

Myönnän, että sorrun sääkauhisteluun joskus itsekin, mutta joka kerta näin tehdessäni tunnen sentään piston sydämessäni.

Olen kotoisin susirajan tuolta puolen lappilaisesta pikkukylästä, Kittilän Kaukosesta. Kotiseuduillani napapiirin pohjoispuolella supersää tuntuu edelleen olevan, no, sää. Sitä se oli myös silloin, kun alueella koettiin oikeasti ennätyksiä.

Kaksi toppatakkia ja kahdet housut päällekkäin

Vuoden 1999 tammikuussa, kun Pohjois-Suomi kärvisteli tilastotiedonkin valossa ennätyspakkasten kourissa, asuin itse vielä pohjoisessa ja kävin lukiota Kittilässä. Kunnan pohjoisosassa, Pokan kylässä mitattiin tammikuisena torstaina Suomen pakkasennätys - 51,5 astetta, ja muuallakin Kittilässä oli hyytävää koko tuon viikon.

Kotimme mittarissa koreili oikeasti sen mittarin ennätys: - 47 celsiusastetta, ja kouluun lähtiessä piti pukea kaksi toppatakkia ja kahdet toppahousut päällekkäin.

Koulubussi, tai linkkari kuten Lapissa sanotaan, tuli ajallaan ja kouluun mentiin ihan normaalisti. Ulkona ehkä vähän mietitytti, että hajoaako untuvatakin uloin kuori, kun siitä lähti takin taittuessa melko rapsakka ääni.

Kun viikon kestänyt pakkanen laski vähän neljänkympin alle, lähdin juoksulenkille koiran kanssa. Suomenpystykorva katosi näköpiiristäni ja pakeni kotiin, mutta itse jatkoin lenkkiä siitäkin huolimatta, että toppaan vuorattuja reisiä vähän kipristeli ja naaman ympärille kiedottu huivi vähän häiritsi hengittämistä.

Mutta ihan hyvä lenkki se oli, vaikkakaan ei mikään kohujuoksu. Sellainen perjantai-illan napakka ulkoilu pakkassäässä.

Vuodesta 1999 moni asia on muuttunut. Ja ehkä nykyään Lapissakin kauhisteltaisiin vähän enemmän moista kylmyyttä. Toisaalta tänä talvena, kun Helsingissä on uutisoitu lumi-infernosta, Lapissa on oikeastikin ollut tavallista korkeammat luminietokset.

Tätä kommenttia varten soitin isälleni pohjoiseen ja kysyin, että miten siellä nyt nämä ennätyslumet vaikuttavat.

No, lunta riittää, isä vastasi.

Kirjoittaja on MTV Uutisten toimittaja, uutisankkuri ja Say What -ohjelmasarjan toinen juontaja Aino Huilaja. 

1:38

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.