Mainos

Uusitalo Bagdadin edustuston johtoon

Ilkka Uusitalo aloittaa työnsä Irakissa käytännössä välittömästi. EU:n viisihenkinen edustusto toimii aluksi kansainvälisellä "vihreällä vyöhykkeellä" Bagdadin lähistöllä.

Suomalaisdiplomaatti Ilkka Uusitalo on valittu Euroopan unionin komission Bagdadin edustuston johtoon. Komissio vahvisti nimityksen tänään.

Ulkoasioista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner luonnehti nimitystä virstanpylvääksi EU:n ja Irakin suhteissa.

Uusitalo aloittaa työnsä Irakissa käytännössä saman tien. Tähän saakka hän on johtanut komission edustustoa Islamabadissa, Pakistanissa.

EU:lla on ollut tähän mennessä Bagdadissa oma edustaja, mutta ei suurlähettilästason diplomaattia. Kehno turvallisuustilanne on aiemmin estänyt varsinaisen edustuston avaamisen. Irakin uuden hallituksen muodostamisen toivotaan kuitenkin parantavan tilannetta.

Diplomaatit eristyksissä

Uusitalon on määrä aloittaa työt Bagdadissa jo keskiviikkona. Väkivallantekojen pelko on pakottanut ulkomaalaiset diplomaatit eristäytymään irakilaisesta elämänmenosta, mikä Uusitalon mukaan haittaa pahasti tehtävien hoitoa.

- Suurin haaste Irakissa tällä hetkellä on kansallisen yhtenäisyyden saavuttaminen ja sitä kautta turvallisuustilanteen parantaminen. On erittäin vaikeaa nähdä, että kestävää taloudellista ja sosiaalista kehitystä saadaan aikaan ellei turvallisuustilannetta saada parannettua, Uusitalo sanoo.

EU:n viisihenkinen edustusto toimii ensi alkuun kansainvälisellä "vihreällä vyöhykkeellä" Bagdadin lähistöllä Britannian edustuston yhteydessä. Sen toimintaa tukee EU:n Jordanian edustuston yhteydessä Ammanissa toimiva Irak-yksikkö.

- Edustuston avaaminen on poliittinen signaali siitä, että EU haluaa tukea Irakin uutta hallitusta ja sen pyrkimyksiä saada aikaan kestävämpää kehitystä ja turvallisuutta maassa, Uusitalo kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.