Uusimaa on menossa kiinni – MTV Uutisten lähde: Hallitus pohtii nyt kuumeisesti, miten rajut rajoitukset voidaan perustella

Hallituksessa valmistellaan kuumeisesti esitystä, jossa päädyttäisiin koko Uudenmaan eristämiseen.

MTV:n Uutisten tavoittaman hallituslähteen mukaan näin laaja alue on ollut hallituksen ykkösvaihtoehto ja tavoite.

– Nyt etsitään perusteita, jotta esitys saadaan varmasti menemään eduskunnan perustuslakivaliokunnasta läpi. Erityisesti oikeusministeriö katsoo, että perustelut ovat riittävät välttämättömyydelle.

Myös STT:n ja Ylen tietojen mukaan rajoitus olisi kohdistumassa koko Uuteenmaahan. 

Ratkaisevassa roolissa on myös Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n tuorein tautiarvio. Hallituslähteen mukaan THL on viikonlopun yli päivittänyt tutkijoiden kanssa malleja ja arvioita siitä, miten koronan tarttuvuus kehittyy ja eri toimenpiteet vaikuttavat.

Tämän pohjalta on tehty malleja, kuinka paljon ihmisiä olisi tehohoidossa taudin huippuviikkoina. Näitä tietoja esiteltiin eilen Säätytalolle kokoontuneille eduskuntapuolueille. 

THL:n tänään julkistaman tuoreen arvion mukaan noin 11 300 ihmisen arvioidaan tarvitsevan Suomessa sairaalahoitoa koronaviruksen vuoksi. Tehohoitoa tulee tarvitsemaan 3600 potilasta. THL on tehnyt arviot yhdessä Turun yliopiston kanssa. 

Epidemian huipun aikana yhtä aikaa sairaalahoidossa olisi arvion mukaan hiukan yli 900 potilasta, joista tehohoidossa olisi 280. 

Tavoitteena on hidastaa koronan etenemistä ja estää tautiryppäiden synty muualle kuin Uudellemaalle. 

Hallitus vääntää pakettia kasaan illalla

Hallitus kokoontuu käsittelemään Uudenmaan eristämistä illalla klo 18 Säätytalolle. Hallitus on varautunut siihen, että esitys viedään läpi tänään klo 20 valtioneuvoston istunnossa. Iltapäivällä oli vielä epävarmaa saadaanko kokonaisuus valmiiksi siihen mennessä. 

Hallitus on alustavasti varautunut kertomaan päätöksestä tarkemmin klo 21.

Kansalaisten vapaa liikkuvuus on perusoikeus ja sitä voidaan rajoittaa vain poikkeustapauksissa. Toistaiseksi ei myöskään tiedetä ketkä saisivat ylittää maakunnan rajan ja mitä tapahtuu työmatkaliikenteelle. Hallituksen täytyy pohtia myös liikkumisen valvontaa. 

Uudenmaan eristyksen kestosta ei ole vielä tietoa. Valmiuslain mukaan rajoitus voidaan tehdä kerrallaan kolmeksi kuukaudeksi. 

Päätös vaikuttaa todella suureen joukkoon, koska Uudellamaalla asuu 1,7 miljoonaa ihmistä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.