Uusien ohjelmistojen ansiosta plagioinnista jää entistä helpommin kiinni

Plagiaatintunnistusjärjestelmät yleistyvät yliopistoissa.

Syyslukukauden alussa Jyväskylän yliopisto ottaa käyttöön sähköisen plagiaatintunnistusjärjestelmän, jolla se toivoo estävänsä laitonta kopiointia. Opiskelijoiden mielestä vilppiä on syytä kitkeä.

– Tuntuu ainakin, että niitä on tullut nyt kansainvälisestikin ilmi ihan korkealla tasolla, senkin takia tuntuu, että se on ihan fiksua sitten, sanoo Laura Ylä-Outinen.

Yliopistoille kyse on laadusta. Nyt sähköinen järjestelmä haistelee plagiointia eli laitonta kopiointia kolmessa suomalaisyliopistossa. Taideyliopistoja lukuun ottamatta kaikki muut yliopistot sekä Maanpuolustuskorkeakoulu ottavat sen käyttöön tänä tai ensi vuonna.

Järjestelmä toimii niin, että se vertaa opiskelijan tekstiä laajaan tietokantaan.

– Tietokantaan verrataan sitten opiskelijan työtä, missä määrin siitä löytyy yhtäläisyyksiä, joihin ei kuitenkaan ole viitattu asianmukaisesti, selittää Jyväskylän yliopiston strategiajohtaja Kari Pitkänen.

Jyväskylän yliopistossa tahallisia vilppitapauksia tulee ilmi muutamia vuodessa. Gradujen ja väitöskirjojen lisäksi yliopiston tavoitteena on tulevaisuudessa tarkastaa muitakin opiskelijoiden tuottamia tekstejä. Tieteentekijät kannattavat ajatusta.

– Yliopistoissa kirjoitetaan paljon esseitä, kirjoitetaan paljon oppimispäiväkirjoja tai luentopäiväkirjoja ja siellä on aika suuri kiusaus sitten löytää jo valmista tietoa, joka on ajateltu jo siihen malliin, mitä minä kirjoittajana itse haluaisin, jolloin lainauksen kiusaus on aika suuri. Tähän saumaan nämä ohjelmat ovat ihan hyviä, pohtii Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuniemi.

Lue myös:

    Uusimmat