Tutkijat varoittavat: Koronaviruksen uusi tehomuunnos jyllää Euroopassa – levinnyt Espanjasta turistien mukana

8:57
Kiihtyvä koronavirusepidemia sulkee Saksan – Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola raportoi paikan päältä

Tutkijat varoittavat koronaviruksen uudesta geneettisestä mutaatiosta, joka on lähtenyt leviämään Espanjasta turistien myötä.

Kansainvälinen tutkijoiden tiimi pitää mahdollisena, että uusi koronamuunnos on levinnyt nopeasti muihin maihin turistien välityksellä. Financial Times kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan muunnos on lähtenyt liikkeelle maatiloilta Espanjassa viime kesänä. 

Muunnos on levinnyt kesän aikana Euroopassa, ja on lehden mukaan monessa maassa suurin Covid-19 -sairauden aiheuttaja.

Muun muassa Britannian koronatapauksista yli 80 prosenttia on uuden mutaation, 20A.EU1:n, aiheuttamia. Tutkijat kertovat löydöksistään tänään julkaistussa tutkimuksessa.

"Varotoimenpiteet eivät olleet riittäviä"

Financial Times kirjoittaa tutkimuksen herättävän kysymyksiä siitä, olisiko koronan toista aaltoa voitu hillitä huomattavasti, jos esimerkiksi lentokentillä olisi tehty kesällä laajemmin koronatestejä.

Yksi ryhmän tutkijoista, Emma Hodcroft Baselin yliopistosta, sanoo, etteivät varotoimet ole olleet riittäviä.

– 20A.EU1:n leviäminen viittaa selvästi siihen, että varotoimenpiteet viruksen leviämisen estämiseksi eivät ole useinkaan olleet riittäviä pysäyttääkseen viruksen uutta muunnosta, Hodcroft sanoo.

Muunnoksessa piikkiproteiinia?

Seuraavaksi tutkijat Sveitsissä ja Espanjassa alkavat tutkia uutta muunnosta selvittääkseen, onko se tappavampi kuin viruksen muut muunnokset. He selvittävät erityisesti sitä, onko Espanjasta levinneessä muunnoksessa piikkiproteiinia, jota virus käyttää hyväkseen päästäkseen ihmisen soluihin.

Euroopassa levinneen koronaviruksen muunnoksia tutkinut Hodcroft sanoo uuden muunnoksen olevan erilainen kuin muut koronaa aiheuttavat virusvariaatiot. 

– En ole nähnyt aiemmin muunnosta, joka olisi yhtä tehokas, Hodcroft sanoo.

Kaikki virukset kehittävät muuunnoksia, jotka yhdistyvät muiden muunnosten kanssa. Jo aiemmin löydetyn Sars-Cov-2 -viruksen uskotaan tekevän koronaviruksesta erityisen tarttuvan.

Lisää tutkimusta tarvitaan

Yalen yliopiston epidemiologi Joseph Fauver sanoo, että väestössä nopeasti leviävistä koronamuunnelmista tarvitaan lisää tutkimusta. Fauver ei itse ollut mukana tänään julkaistun tutkimuksen tiimissä.

– Tarvitsemme lisää tutkimusta löytääksemme mutaatioita, jotka ovat levinneet väestössä nopeasti. On tärkeää selvittää, onko niissä ominaisuuksia, jotka tekevät niistä entistäkin tarttuvampia, Fauver sanoo.

Tutkimuksen mukaan kesällä Espanjasta levinnyt virusmuunnos on aiheuttanut Espanjan viimeisimmistä koronatapauksista 80 prosenttia, Irlannissa 60 prosenttia ja Sveitsissä ja Ranskassa noin 40 prosenttia.

Otsikon sanamuotoja muutettu 30.10.2020 klo 9.25: "tiedemies" vaihdettiin muotoon "tutkija". 

Termi terästysproteiini muutettu muotoon piikkiproteiini 30.10.2020 kello 13.45.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja