Uusi ydinjätehauta rakenteilla Tsernobylissa

Tsernobylissa aloitetaan työt yli kaksikymmentä vuotta sitten pirstoutuneen reaktorin hautaamiseksi ja ydinsäteilyn vuodon pysäyttämiseksi. Töiden odotetaan alkavan maailman suurimman ydinvoimaonnettomuuden sijaintipaikalla vielä tänä vuonna.

Euroopan jälleenrakennus ja kehityspankki EBRD lupasi 135 miljoonaa euroa ydinvoimalan vaarattomaksi tekemiseen. Avustus on noin 10 prosenttia pankin nettotuloista vuonna 2007 ja se menee rahastolle, joka pyrkii rakentamaan uuden ydinjätehaudan alueelle. Alue on nykyään sankkaa metsämaata lähellä Ukrainan Valkovenäjän rajaa.

Huhtikuun 26.päivänä vuonna 1986 räjähtänyt reaktori kruunataan 257 metriä leveällä ja 105 metriä korkealla teräsholvilla, joka lukitsee sisäänsä radioaktiivisen pölyn. Ydinpolttoaineelle rakennetaan erillinen sijoituspaikka. Tällä hetkellä se on sijoitettu ruohoisten kumpujen alle. Ydinsäteilyä on lähellä tehdasta yhä 30 kertaa ihmiselle sallittu määrä.

Tällä hetkellä paikalla oleva sarkofagi, joka peittää reaktorin, on rakennettu pikaisesti räjähdyksen jälkeisinä viikkoina. Helikopterit tiputtivat silloin hiekkaa ja kemikaaleja liekkeihin ja työntekijät rakensivat rautatien kuljettaakseen betonia ja terästä rakennustöihin.

Aavekaupunki ei ole herännyt henkiin

EBRD kuvernöörit, Ukrainan viranomaiset ja journalistit pidettiin useiden satojen metrien päässä reaktorista vierailun yhteydessä. Sen lähemmäs on vaarallista mennä ilman suojaa. Myöhemmin heidät määrättiin säteilytarkastuksiin.

Tsernobylin pääjohtaja Nikolai Dmitruk kuitenkin vähättelee vihjauksia haitallisista säteilytasoista.

- Se ei ole vaarallista. Viettämällä päivän alueella saa saman verran ydinsäteilyä kuin Atlantin ylittävällä lennolla, hän kertoi vieraileville toimittajille.

Noin 1 500 enimmäkseen ukrainalaista työntekijää tuodaan töihin hautausprojektiin. Heidät kuljetetaan päivittäin bussilla tehtaalle ulkopuoliselta suoja-alueelta noin 30 kilometrin päästä.

Kolmisensataa ihmistä on jo laittomasti asettunut asumaan alueelle uhmaten hallituksen kieltoa. Narulla kuivumassa oleva pyykki ja silloin tällöin tiellä näkyvä hitaasti liikkuva neuvosto-aikainen auto ovat vahvoja muistutuksia kaupungeista jotka kerran kuhisivat elämää tarjoten työtä tehtaalta.

Suurin kaupunki Pripyat, jonka 49 000 asukasta evakuoitiin päivä räjähdyksen jälkeen, on yhä autioitunut. Ryöstetty hotelli sekä ravintolat ja asunnot, joiden ikkunoista puut kasvavat ulos kehystävät pensaiden valloittamaa pääaukiota. Viranomaisten mukaan vielä menee 100 vuotta, ennen kuin ihmiset voivat asettua uudelleen alueelle.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat