Mainos

Uusi tutkimus: Tiukat vanhemmat kasvattavat lapsistaan eteviä valehtelijoita

Asiantuntijoiden mukaan tiukat vanhemmat saattavat kasvattaa lapsistaan eteviä valehtelijoita. Syynä on se, että lapset eivät uskalla kertoa vanhemmilleen totuutta, uutisoi Daily Mail.

Psykoterapeutti Philippa Perryn mukaan pelkästään lasta ei voi syyttää valehtelusta, vaan kasvatustyylillä voi vaikuttaa heidän kykyynsä ja valmiuksiinsa valehdella.

Kanadalaisen psykologin Victoria Talwarin tutkimus tukee tätä väitettä. Hän tutki kahta koulua Länsi-Afrikassa. Yhdessä koulussa oli tiukemmat säännöt ja toisessa taas rennommat.

Kokeen aikana tutkijat kysyivät lapsilta, millaisesta esineestä ääni tulee. Esinettä ei saanut katsoa. Tutkija poistui huoneesta ja tultuaan takaisin kysyi lapselta, mikä esine on kyseessä ja huijasiko hän, eli katsoiko esinettä.

Talwar huomasi, että lapset, jotka kävivät tiukempaa koulua, olivat nopeita valehtelemaan ja tekivät sen tehokkaasti. Rennompaa koulua käyvistä lapsista osa kertoi totuuden ja osa valehteli, mikä viittaa samoihin tutkimustuloksiin kuin mitä länsimaissa ollaan saatu.

– Jos lapsi valehtelee päästäkseen pois ongelmista, se ei ole pelkästään lapsen vika, vaan se on yhdessä luotu tilanne. Tilanne syntyy siitä, onko lapsella turvallinen olo kertoa totuus. Joten et voi syyttää lasta valehtelemisesta, Perry kertoi.

– Emme tee lapsillemme palvelusta, jos syytämme heitä valehtelusta.

Video: Entä mitä pitää, jos lapsi yllättää vanhempansa kesken seksin?

2:45

Lähde: Daily Mail

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.