Mainos

Uusi tuhkapilvi saapuu Suomen päälle huomenna

Islannin tulivuoren purkauksesta syntynyt tuhkapilvi on peittänyt Suomen kauttaaltaan. Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan näyttää siltä, ettei tuhkapilvi selkene Suomessa vielä iltaan mennessä.

Tuhkapilven uskotaan lähtevän selkenemään Suomessa lännen ja pohjoisen suunnasta. Ennusteet ovat kuitenkin vielä epävarmoja, eivätkä ne yllä kovin pitkälle. Vaikka pilvi hälvenisi Suomesta, saattaa se silti pysytellä lähialueilla.

- Tällä hetkellä pilvi on koko Suomen päällä, mutta se väistyy siitä illan ja viimeistään yön aikana Suomen itäpuolelle. Näyttäisi siltä, että pilvi jää ehkä Kaakkois-Suomen päälle yön ajaksi, sanoo meteorologi Niko Tollman.

- Mutta huomenna päivällä näyttäisi siltä, että lännestä olisi tulossa uusi annos tuhkaa suurimpaan osaan maata.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Islannin tulivuorenpurkauksesta tupruava tuhka pysyttelee Suomen päällä. Tilanne ei myöskään muutu nopeasti.

- Jos purkaus tai tuhkan syöksyminen ylempään ilmakehään loppuu, niin tilanne voi hyvinkin vuorokauden sisällä putsaantua. Geologitkaan eivät voi arvioida sen paremmin - voi mennä päiviä tai jopa vuosia, sanoo Tollman.

Sodankylässä tehdyissä mittauksissa tuhkapilvi havaittiin jo eilen iltapäivän aikana. Pääosa tuhkasta liikkuu nimenomaan korkeuksilla, joissa matkustajalentokoneet lentävät. Maanpinnan läheisissä ilmanlaatumittauksissa ei ole tähän mennessä merkkejä tuhkapilvestä.

Purkauksesta ei terveysvaaraa Suomessa

Islannin tulivuorenpurkauksesta ilmakehään päässeet mineraalipitoiset hiukkaset ja rikkidioksidi eivät ole vaikuttaneet maanpinnan läheisyydessä olevan hengitysilman laatuun Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuhkaa ei ole juurikaan laskeutunut maan pinnalle, vaan ilmanlaatu on suuressa osassa maata hyvä.

Näin ollen niistä ei tällä hetkellä aiheudu terveysvaaraa hengitys- tai sydänsairaille eikä muille herkille väestöryhmille.

Myöskään ulkona liikkumista ei tarvitse välttää.

Viime yönä lännestä levisi sateita maan länsiosiin, tämän päivän kuluessa myös itäosiin. Sateet tulevat sekä vetenä että räntänä, pohjoisessa paikoin jopa lumena. Tuhkapilven myötä sade voi olla lievästi hapanta. Sillä ei ole kuitenkaan merkittäviä vaikutuksia ympäristössä.

Katso meteorologi Pekka Poudan haastattelu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.