Mainos

Uusi rikosmuoto: Varastettuja lääkkeitä myyty lailliseen lääkejakeluun

Euroopassa on selvitelty kahta erillistä tapausta, joissa varastettuja lääkkeitä on joutunut lailliseen lääkejakeluun, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA.

Huhtikuussa paljastui tapaus, jossa Italiassa varastettuja lääkkeitä palautui lailliseen lääkejakeluun väärennettyjen asiakirjojen avulla.

FIMEA kertoo, että rikolliset ovat erityisesti kahden viime vuoden aikana iskeneet sairaaloihin ja lääkekuljetuksiin ja varastaneet etupäässä kalliita, vain sairaalakäytössä olevia lääkkeitä. Lääkkeet ovat olleet aitoja ja laillisia valmisteita. Ne on myyty laillisille lääketukkukaupoille väärennetyillä asiakirjoilla.

Samantyyppinen rikosvyyhti on paljastunut myös Romaniassa, missä lääkevalvontaviranomainen ilmoitti paikallisen lääketukkukaupan alihankkijoiden hankkineen lääkkeitä luvattomilta toimijoilta.

Lääkkeet ovat sittemmin päätyneet Euroopan eri maihin, myös Suomeen, lääkkeiden laillisten rinnakkaistuojien tai -jakelijoiden hankkimina.

Suomessa rinnakkaistuontiyritykset Orifarm ja Paranova ovat vetäneet takaisin yksittäisiä italialaista alkuperää olevia lääke-eriä. On ilmeistä, että varastettuja lääkkeitä on päätynyt Euroopan maissa lailliseen lääkejakeluun ja käyttöön jo jonkin aikaa ennen tapauksen paljastumista.

Yksittäisiä manipuloiduiksi havaittuja lääkeampulleja lukuun ottamatta ei lääkkeissä epäillä olevan vikaa eikä ole syytä epäillä, että ne olisivat haitallisia käyttäjilleen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.