Mainos

Uusi lomake toi koululaisten "prinsessaruokailun" vanhempien tietoon

Opettaja Nina-Marika Pieskä havaitsi syksyllä, että osa viidennen luokan tytöistä otti vihannes- ja kalaruokia vähän tai ei lainkaan. Hänellä oli kätevä tapa välittää viesti kotiin, sillä Riihimäellä kokeiltiin uutta terveystarkastuslomaketta.

Lomakkeeseen kerätään lapsen, vanhempien ja opettajan näkemykset koululaisesta rastein ja sanoin ennen laajaa terveystarkastusta.

– Vain muutama huoltaja kielsi kirjaukseni, kertoo Uramon koululla opettava Pieskä.

Välillä hän joutui miettimään tarkemmin, mitä pulmia ottaa esille ja miten.

– Arviointia helpottaa 25 vuoden opettajakokemus sekä tuttu luokka.

Ainakin Reunasen perheessä oltiin tyytyväisiä opettajan tiiviimpään rooliin terveystarkastuksessa. Urheilullisen Minttu-tytön "prinsessaruokailua" ei ollut havaittu kotona.

– Lapsihan meitä yhdistää, ja opettaja näkee hänet ryhmässä.

Anu Reunanen oli läsnä lääkärintarkastuksessa. Se sai 11-vuotiaan Mintun pohtimaan, miten sählyä ja pesäpalloa jaksaa pelata ilman kunnon ruokailua.

Tyttö valikoi edelleen ruokiaan, mutta hän on opettajalle luvannut ottaa enemmän kuin teelusikallisen ja maistaa kaikkia.

Lomake tuo uutta tietoa myös kouluun

Opettaja Pieskä kertoo saaneensa kodeista uutta hyödyllistä tietoa, kuten viitteitä lievemmistä koulukiusaamisista sekä kodin murheista, jotka voivat heijastua koululaiseen.

Pieskän yllätti se, miten moni lapsi on kotona kovin väsynyt, vaikka merkkejä ei näy koulussa.

Kouluterveydenhoitaja Anu Aholan mukaan lomake yhtenäisti terveystarkastuksia. Keskustelu mahdollisista ongelmista on helppo aloittaa, kun huolet ja erilaiset näkemykset näkyvät paperilla.

Lapsi voidaan ohjata tarvittaessa koulupsykologin pakeille esimerkiksi silloin, kun opettajan mielestä oppilas unohtaa jatkuvasti tavaransa ja läksynsä.

Yläkoulun terveydenhoitaja Tuija Vihavainen kiittää sitä, että lomake velvoittaa opettajan kirjaamaan joka oppilaasta jonkin vahvuuden.

– Murrosikäisen itsetunto kohenee, kun häntä kehutaan vaikkapa reiluista kaverisuhteista.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.